E2h

Hur man rengör en stomipåse: sanering av stomi leveranser

Förutom väskan, glöm inte att hålla stomin ren

Om du förbereder för förändringar i din dagliga rutin att en stomipåse kommer att medföra, kommer den här artikeln och dess länkar ger dig information om rengöring. Om du är en patient med en stomipåse eller en sjuksköterska eller vårdgivare som tilldelats att ta hand om patienten, bör du ha fått träning av din sjukhus eller läkare och sjukvårdspersonal innan läser detta. Om du är förvirrad av processen och känner att du aldrig fått adekvat utbildning av en professionell i rätt teknik för rengöring en stomipåse, då ska du tala med din läkare kontor, den här artikeln ger allmänna riktlinjer, men inte uttömmande täcker föremål för stomi leveranser och väskor och kunde inte ersätta den information du kan få från din läkare eller sjuksköterska.

Hur du rengör stomipåse beror på vilken typ av väska du har. Är det öppet (med en klämma) eller gör det i stället har en sluten ände? Är den avsedd för deponering efter en användning eller är den avsedd att pågå i ungefär en vecka? Här är några grundläggande sanitet riktlinjer för rengöring stomipåsar.

 1. Oavsett vilken typ av stomipåse du har, är det bäst att tömma påsen innan den fylls helt med avfall. De flesta människor kommer tömma den när den fyller ungefär en tredjedel eller hälften av vägen. Om påsen är öppen, är chansen att det var avsett för flera användningsområden. Den kan öppnas och tömmas från änden genom att ta bort en klämanordning, samtidigt fäst fortfarande kroppen. När du tömmer det normalt, kan du använda en asepto spruta för att rensa ut väskan innan de klämma den. En grundlig sköljning med sprutan är allt som kommer att krävas. Medan vissa rengöra sina stomipåse efter varje tömning, andra föredrar att rengöra den en gång om dagen. Du kan tömma dem med jämna mellanrum någonstans 5-7 dagar.
 2. Om din stomipåse är av engångstyp, en användning typ, sedan rengöring av väskan är inte en fråga för dig. De med en sluten ände normalt inte är avsedda för långvarig användning, men är i stället en gång, disponibel slag. Huruvida engångstyp stomipåsen är sluten ände eller öppna ändar, är själva påsen tänkt att bytas ut, inte rengöras och lämnas kvar för fortsatt användning.
 3. Rengöring din hud, men är definitivt fortfarande ett problem. Det är en fråga om du har en disponibel väska eller en väska som varar i en vecka. Oavsett hur ofta du byter stomipåse, rengör vävnaden som omger din stomi. Om du är glömsk, kom bara ihåg att vävnad rimmar med frågan! Rengöring vävnad är en viktig fråga. De rimma med mycket få andra ord, om du inte är brittisk.
  • Se till att vävnaden runt stomin (öppningen i kroppen där du ansluter din stomipåse) är ren varje gång du tömmer eller byta ut påsen.
  • Kontrollera om hudirritation och rapportera eventuella förändringar i utseende med din läkare eller sjuksköterska.
  • Eftersom håret naturligt lockar smuts och kan också försvåra en självhäftande försegling, se till att upprätthålla en ren rakning runt där du bifogar din väska.

  Hur man rengör en stomipåse: sanering av stomi leveranser. Oavsett vilken typ av stomipåse du har.
  Hur man rengör en stomipåse: sanering av stomi leveranser. Oavsett vilken typ av stomipåse du har.

  För information om hur du ändrar en stomipåse, besök vår artikel, " Så här ändrar en stomipåse eller påse . "

De områden som till höger kommer att ge mer information och om ostomipåse vård. Tänk dock att det inte finns någon ersättning för råd från din läkare, sjuksköterskor och vårdgivare. Tveka inte att be dem några frågor och närma sig dem med några funderingar eller synpunkter som du justerar till din nya rutin.