E2h

Hur man rengör kryptiska tonsillerna

Kryptiska tonsiller kännetecknas av alltför många veck och djupa fickor och gropar, därav namnet. De är ganska ett problem eftersom de tenderar att ackumulera slemhinnor, bakterier, och fragment mat som förvandlas till tonsill stenar. Även kallad tonsilloliths, tonsill stenar är vitaktig och illaluktande och orsaka dålig andedräkt och halsont. Det är därför det är särskilt viktigt att rengöra kryptiska tonsiller stenar och annat skräp. Här är hur man gör detta.

Hur man rengör kryptiska tonsillerna. Undersök dina kryptiska tonsiller.
Hur man rengör kryptiska tonsillerna. Undersök dina kryptiska tonsiller.

  • Undersök dina kryptiska tonsiller. Innan du gör något rengöring är det mycket viktigt att ta en titt på dina tonsiller. Ta en spegel och öppna munnen tillräckligt bred för att få en bild av dina tonsiller. Om du ser något vitaktig knöl där, kan det vara en tonsill sten. Kom ihåg att använda en ficklampa när du undersöker dina tonsiller. Ännu bättre, göra detta på ett väl upplyst område.
  • Knuffa ut tonsill sten. Det finns flera sätt att ta bort tonsill sten, och en av dessa är att använda en tops. Fukta den med varmt vatten. Sedan, med hjälp av en spegel, lokalisera tonsill sten. Tryck försiktigt tonsill sten flera gånger tills det faller ur fickan. Annat än en tops, kan du även använda en bomullspinne eller en tandborste, och precis samma dämpa dem med varmt vatten före användning. Ta aldrig bort tonsill sten med fingrarna, som ni kanske riskera infektera din tonsiller. Kom också ihåg att det kan vara svårt att pro tonsillerna ut själv, men försök att göra flera försök tills du får den stenen ut.
  • Gurgla. Gurgling bort de bakterier och fragment som kan dröja kvar i kryptiska tonsillerna. Du kan använda antingen munvatten eller vinäger. Om du går det munvatten vägen, helt enkelt späda en liten mängd i en halv-fyllda glas vatten. Om du föredrar att använda vinäger, koka en kopp vinäger och låt det svalna lite. Gurgla med munvatten eller vinäger i minst 30 sekunder. Sedan skölja munnen med rent vatten.
  • Använd en tand SKÖLJKANNA. Dental SKÖLJKANNA, såsom vatten pik, kan också rengöra kryptiska tonsiller. Fyll dentala SKÖLJKANNA med varmt vatten, och om du föredrar, tillsätt en liten mängd munvatten. Ställ den på låg och vattna de kryptiska tonsiller, uppmärksamma de delar där tonsill stenar kommer sannolikt ackumuleras.
  • Överväga att ta antibiotika. Om dina kryptiska tonsiller är ganska inflammerad, kan du ordineras med antibiotika. Ta dem enligt anvisningarna från din läkare. Aldrig öka din dos eller göra ett schema på egen hand. Om inflammationen kvarstår, var god betala läkaren ett besök.

Kom ihåg att på grund av deras alltför många veck

Kom ihåg att på grund av deras alltför många veck, kryptiska tonsillerna sannolikt att samla fler fragment och bakterier och kan därför ha tonsill stenar igen. Regelbunden rengöring av kryptiska tonsillerna ger tillfällig lösning, men om du permanent vill sluta ha tonsill stenar, kanske du måste genomgå en operation som kommer att ta bort tonsill kryptor. Rådgör med din läkare att veta om ditt fall kommer att gynnas av ett kirurgiskt ingrepp.