E2h

Hur man ska behandla D-vitaminbrist

Vitamin D är ett fettlösligt vitamin väsentligt i människans kost

Vitamin D är ett fettlösligt vitamin viktigt i den mänskliga dieten. Tillsammans med kalcium, är detta vitamin behövs för att upprätthålla friska ben. Men trots att D-vitamin lätt kan hittas i livsmedel, det finns fortfarande miljontals människor som är i riskzonen för D-vitaminbrist. Enligt en studie som publicerats av doktor Michael F. Holick i The New England Journal of Medicine 2007, trettio till femtio procent av barn och vuxna i Europa har hög risk för D-vitaminbrist. Worldwide, uppskattar han att över en miljard människor löper risk för D-vitaminbrist.

Hur man ska behandla D-vitaminbrist. Vitamin D är ett fettlösligt vitamin väsentligt i människans kost.
Hur man ska behandla D-vitaminbrist. Vitamin D är ett fettlösligt vitamin väsentligt i människans kost.

Så hur behandlar du D-vitaminbrist? Här ger vi dig en guide.

Ett. Inse symtomen först. För att få behandling, måste du först få diagnosen vitamin D-brist, och det är osannolikt att hända med dig känna igen symptomen. Tyvärr, de symptom på detta tillstånd är inte lätt att känna igen. I den nämnda samma studie, avslutar Holick att D-vitaminbrist är en av de mest okända sjukdomstillstånd eftersom oegentligheter eller avvikelser i benstrukturen inte lätt upptäckas med blotta ögat. Nedan är de vanligaste symtomen på vitamin D-brist:

  • Böjde ben och armar i barn
  • Skelettsmärta
  • Muskelsvaghet
  • Waddling promenad

Hur man ska behandla D-vitaminbrist.
Hur man ska behandla D-vitaminbrist.

2. Få en diagnos. Precis som med alla andra medicinska tillstånd, är det viktigt att få en säker diagnos av D-vitaminbrist innan du blir behandlad för det. Diagnosen kräver ett blodprov och röntgenundersökning. Blodet kommer att testas för nivåer av blodplasma 25-hydroxi-vitamin, blodplasma kalcium , och blodplasma parathormon . Den röntgenundersökning kommer att avslöja eventuella mönster av oegentligheter, avvikelser, och en grov utseende i benstrukturen.

Tre. Starta behandling för D-vitaminbrist. Den första behandlingen för detta tillstånd är att ladda upp på vitamin D. För barn, en daglig administrering av 4.000 IE oral vitamin D kommer att göra susen, inklusive exponering för frisk solljus. I tre till nio månader, skulle eventuella skelettabnormiteter orsakade av rakitis försvinna.

Hos vuxna kan boten för osteomalaci, den term som används för att D-vitaminbrist hos vuxna, behandlas med dagligt intag av 2500 IE vitamin D i ungefär tre månader. Efter denna period nivåer av blodplasma 25-hydroxy-vitamin, blodplasma kalcium , och blodplasma parathormon bör återvända till sina normala värden.

Däremot kan D-vitaminbrist förekommer fortfarande även om din kost innehåller livsmedel som innehåller vitamin D. Hur? Solljus behövs av kroppen att bearbeta vitamin D. Så om du bor i nordliga länder där du får lite sol exponering, eller om du bor i soliga länder men tvingas stanna inne och täckte hela tiden, då kan du vara i riskzonen för D-vitaminbrist.

Dessutom är både barn och vuxna rekommenderas att konsumera mat rik på vitamin D. Dessa inkluderar mjölk, ost, frukostflingor berikade med vitamin D, ren fiskleverolja, lax, makrill, tonfisk, sardiner, pudding, nötlever, och ägg.