E2h

Hur man ska förstå antioxidanter

För att förstå antioxidanter, måste du förstå fria radikaler, och hur väl du förstår fria radikaler kan bero på hur bra du gjorde på gymnasiet kemi! Låt oss granska.

 1. Din kropp är gjord av celler, celler består av molekyler, och molekyler består av atomer kemiskt bundna tillsammans.

En atom föredrar ett tillstånd av stabilitet

 • En atom föredrar ett tillstånd av stabilitet, där det yttre skalet är full med åtta elektroner. (Kom ihåg dessa elektroner som kretsar kring kärnan?) När en atom har ett yttre skal med färre än åtta elektroner, kommer den att förlora antingen eller få elektroner att försöka tömma eller fylla dess yttre skal. Atomen kan också obligation med en annan atom för att dela elektroner i sitt yttre skal och därmed fylla de yttre skal av båda atomer samtidigt.
 • Det är när dessa obligationer bland atomer bryta isär att fria radikaler bildas. En fri radikal är en atom med ett ojämnt antal elektroner i sin yttre ringen. Eftersom en atom föredrar ett tillstånd av stabilitet är en fri radikal mycket reaktiva vill obligation med andra atomer, så att fylla upp sin ytterring igen.
 • Fria radikaler är inte kräsen-De tar en elektron varhelst de kan få det. När en fri radikal plockar upp en elektron från en annan molekyl, då molekylen blir en fri radikal som plockar upp en elektron från en annan molekyl och så vidare. Om tillräckligt av dessa molekylära kedjereaktioner inträffar (och de inträffar ögonblickligen), är själva cellen störs eller skadas.
 • Fria radikaler är en normal del av ämnesomsättningen. Men miljöförhållanden såsom föroreningar, ultraviolett strålning, bekämpningsmedel, automatisk avgaser, cigarettrök, och konsumtion av stekt mat och alkohol uppmuntra inrättandet av fria radikaler.
 • Det är där antioxidanter passa in anti-oxidanter kan neutralisera fria radikaler genom bindning med dem, vilket slutar deras reaktivitet. Nu i stället för sophantering elektroner, fria radikaler är inerta. Det finns hundratals olika typer av antioxidanter från vitaminer som vitamin E, C och A till enzymer såsom coenzym Q10, superoxiddismutas (SOD), glutationperoxidas och katalas. Växter är en underbar källa av organiska antioxidanter så en kost full av färska grönsaker och frukter är en bra naturlig källa till antioxidanter. Antioxidanter är också allmänt tillgängliga i kosttillskott.

  Hur man ska förstå antioxidanter. En atom föredrar ett tillstånd av stabilitet.
  Hur man ska förstå antioxidanter. En atom föredrar ett tillstånd av stabilitet.

  Det finns många teorier om den roll som fria radikaler spelar i utvecklingen av sjukdomen och den åldrande processen. Men avgörande bevis om rätt dosering eller kombination av antioxidanter som kan motverka denna typ av fria radikaler har ännu inte enats om det vetenskapliga samfundet.