E2h

Hur man ska förstå lagring navelsträngsblod

Kanske du hört talas om det i nyheterna, eller kanske från en kollega förälder, och nu du behöver mer information om hur man ska förstå lagring navelsträngsblod. Här är några svar på vanliga frågor om navelsträngsblod lagring.

  1. Vad är navelsträngsblod lagring? Efter barnet är fött och navelsträngen kläms, en liten mängd blod kvar i navelsträngen och moderkakan. Normalt navelsträngen och moderkakan och blodet de bär avyttras. Istället, kan detta blod tömmas och testas för eventuell lagring i en navelsträngsblod bank.
  2. Vad är syftet med navelsträngsblod lagring? Navelsträngsblod kan användas i samma situationer en benmärgstransplantation används. I ett antal blodsjukdomar såsom leukemi, en patients egna blodkroppar blir ohälsosamt. Transplantationen av blodbildande celler från benmärg eller navelsträngsblod kan tillåta dem att bilda friska blodkroppar egna.
  3. Är det sant att navelsträngsblod lagring är relaterad till stamcellsforskning? Det är sant att navelsträngsblod transplantationer, som benmärgstransplantationer, görs för att överföra friska stamceller till mottagaren. Men dessa är hematopoetiska stamceller som är helt orelaterade till pluripotenta stamceller som för närvarande är föremål för så mycket kontrovers.
  4. Är transplantera en navelsträngsblod samma som benmärgstransplantation? Stamcellerna i navelsträngsblod är mer primitiva än i benmärgen, vilket är både bra och dåliga. Det finns en lägre möjlighet avstötning, så navelsträngsblod som skall transplanteras till ett bredare spektrum av användare än benmärg. Men det tar också längre tid för navelsträngsblod för att göra samma jobb som benmärg, vilket lämnar mottagaren i en sårbar situation längre.
  5. Är sladden blodgivning farlig? Cord blodgivning innebär några risker för vare sig mamman eller barnet.
  6. Är navelsträngsblod lagring gratis? Om du sparar ditt barns navelsträngsblod i en privat lagringsanläggning för användning av din egen familj, måste du betala för lagring. Men om du donera barnets navelsträngsblod till en offentlig anläggning som ska användas av alla som behöver det, du betalar inte lagringskostnader. För mer information om offentlig kontra privat lagring, se Hur man hittar en bank navelsträngsblod .
  7. Är jag garanterad tillgång till navelsträngsblod lagring? Nej Vissa samhällen har inte offentliga blod anläggningar sladdförvaring, och kostnaden för privat lagring kan vara betydande. I vissa svåra födslar är navelsträngsblod utvinning inte möjlig. I andra fall, kan inte tillräckligt med blod samlas. Det är också möjligt att familjen eller personlig sjukdomshistoria kommer att göra givaren stödberättigande.
  8. Hur länge är navelsträngsblod sparas? Aktuella studier visar navelsträngsblod kan lagras med goda resultat i upp till tio år. Pågående studier undersöker om längre lagring är möjlig.
  9. När ska jag börja undersöka navelsträngsblod lagring? Det rekommenderas av National Marrow Donor Program som en navelsträngsblod bank att kontaktas av den 34: e graviditetsveckan.

Cord blodgivning är för närvarande långt under efterfrågan

Hur man ska förstå lagring navelsträngsblod. Vad är navelsträngsblod lagring?
Hur man ska förstå lagring navelsträngsblod. Vad är navelsträngsblod lagring?

Cord blodgivning är för närvarande långt under efterfrågan, särskilt donationer från tävlingar än kaukasier. Processen är säker och om du donera till en offentlig bank, är gratis. Och du bara kan rädda någons liv.