E2h

Hur man ska förstå migrän triggers

En migrän är ett problem som upplevs av någon

En migrän är ett problem som upplevs av någon. Det orsakar smärta på templet och sträcker sig till andra delar av huvudet. Den angriper det sympatiska nervsystemet, som kontrollerar kroppens svar på smärta. Ibland orsakar intensiv migrän illamående och kräkningar. Den sympatisk aktivitet orsakar nedsatt oral medicin eftersom magen förseningar passerar dess innehåll till tunntarmen och därmed förhindra mediciner att absorberas.

Hur man ska förstå migrän triggers. Vin, tyramin, msg, nitriter, och aspartam.
Hur man ska förstå migrän triggers. Vin, tyramin, msg, nitriter, och aspartam.

Orsaker till migrän är svåra att förutsäga, men det finns studier som pekar på dess orsak. Vår skalle är omsluten av en artär som kallas en temporal artär, som ligger strax under huden och utanför skallen. Denna tidsmässiga artär förstoras och sträcks under en migränattack som orsakar de nerver som skrynklas runt artären att släppa kemikalier. De kemikalier orsakar ytterligare utvidgning av artären när den är inflammerad. Denna inflammation förstorar smärta.

Varje faktor som orsakar en migrän kallas migrän trigger

Varje faktor som orsakar en migrän kallas migrän trigger. Dessa triggers är svåra att identifiera även för dem som är migrän. Några drabbade, kan dock identifiera några. Dessa innefattar följande:

  1. Sömnbrist. Störningar som orsakar flera eller många uppvaknande på natten vilket resulterar i dålig sömnkvalitet kan utlösa en migrän huvudvärk. Dock kan för mycket sömn utlösa även migrän och spänningshuvudvärk. Migrän kan minskas och har kortare varaktighet genom att ha bättre sömnvanor.
  2. Fasta. Fastan kan vara en möjlig orsak till migrän. Det orsakar frisättning av hormoner som är stressrelaterade och sänkning av blodsocker. Förlängd fasta rekommenderas inte till migrän.
  3. Starkt ljus. Starkt ljus och en del visuella stimuli som blinkande lampor, tv och solljus kan orsaka huvudvärk i de flesta migränpatienter. Men dessa migränpatienter sägs ha lägre smärttröskel som är Ijusinducerad.
  4. Koffein. Koffein finns i produkter som kaffe, cola, te, choklad och OTC smärtstillande. I låga doser koffein kan öka energi och vakenhet, i höga doser koffein kan orsaka ångest, irritabilitet, sömnlöshet och huvudvärk. Smärtstillande som sägs vara koffeinhaltiga kan orsaka rebound huvudvärk. Det har rapporterats att choklad orsakar migrän men ingen vetenskaplig studie har ännu visat en sammanslutning av choklad konsumtion till migrän.
  5. Vin, tyramin, msg, nitriter, och aspartam. Vissa migrän har funnit rödvin att orsaka deras huvudvärk även om det har visat sig ha en god effekt på hjärtat. Den checmical tyramin som finns i vin, öl, ost och torr korv kan utlösa migrän. När konsumeras på fastande mage, i höga doser, kan MSG eller natriumglutamat orsaka svettningar, ansiktsrodnad och migrän. Detta fenomen kallas ibland kinesisk restaurang syndrom. Kemikalier som finns i bacon, har skinka, korv, korv, och frankfurters, som kallas nitriter och nitrater, redovisats att orsaka sådana huvudvärk. En sötningsmedlet aspartam, som används för att ersätta socker och finns snacks och drinkar kost har beskrivits att orsaka huvudvärk.
  6. Kvinnliga hormoner. Minskningen av halterna av östrogen hos kvinnor i början av sin månatliga menstruationer kan orsaka migrän.

Migrän är mer framträdande hos kvinnor än hos män

Migrän är mer framträdande hos kvinnor än hos män. Detta beror på att kvinnor är mer känsliga för faktorer som ofta utlöser dessa angrepp. Män brukar inte hitta dessa triggers är värt att notera och istället fortsätta på sina normala aktiviteter.