E2h

Hur man ska leva med cervikal dystoni

Lider du av ihållande smärta vid basen av nacken eller svåra spasmer som orsakar dig att sno ditt huvud och axlar? Dessa kan vara tecken på att du lider av en neurologisk sjukdom som kallas cervikal dystoni. Även känd som spastisk torticollis, ger denna sjukdom om okontrollerbara muskelkontraktion resulterar i obekväma och plågsamma ställningar som är relevanta för huvud och hals.

Medicinska forskare tror att denna sjukdom orsakas av onormal funktion av de basala ganglierna, den del av hjärnan som styr motoriska funktioner. Även om detta tillstånd kan utvecklas eller spridas till andra delar av kroppen, är det inte livshotande och inte har någon effekt på andra hjärnfunktioner.

Hur man ska leva med cervikal dystoni. Välj den behandling som passar dig bäst.
Hur man ska leva med cervikal dystoni. Välj den behandling som passar dig bäst.

Tyvärr är denna form av dystoni inte botas ännu. Men genom följande steg, kan detta villkor lyckats:

  • Besök en neurolog. Eftersom symtomen kan vara ganska likt whiplash, artrit, eller stel nacke, kan din läkare göra ett misstag i diagnos. Det är tillrådligt att konsultera en specialist i neurologi. För att få den mest exakta diagnosen, ge specialist med din sjukdomshistoria. Du bör räkna med att genomgå en hel del olika laboratorier och medicinska tester för att säkerställa en korrekt diagnos. Detta kommer att hjälpa din läkare avgöra den bästa behandlingen för din sjukdom som kan hjälpa trots att det finns egentligen ingen bot för det.
  • Välj den behandling som passar dig bäst. Som tidigare tillstånd ovan har ett botemedel mot denna speciella tillstånd som ännu inte har upptäckts eller utvecklats. Men det betyder inte att det inte finns några behandlingar som är tillgängliga för att hjälpa dig att hantera symtomen. För närvarande är den mest populära och effektiva regim eller behandling genom periodisk administrering av botulinumtoxin. Gifterna förnekar utsläpp av signalsubstanser, vilket temporärt försvagar musklerna där det injicerades till. Behandlingen måste ges varje kvartal. En mängd olika mediciner som tas oralt kommer definitivt ordineras, vilket kommer att lindra smärta och spasmer orsakade av sjukdomen. För de patienter som har utvecklat vissa immunitet på behandlingen kan läkaren föreslå deep brain stimulation eller operationer denervering.
  • Lär dig att slappna av. Stress alltid kommer att följa tillståndet, är det ett faktum att du inte kan fly. När du börjar känna sig stressad, musklerna naturligt spända upp. Om du inte har möjlighet att lindra spänningen kommer hela kroppen börjar känna symptomen mycket mer. En trevlig djup massage kan väsentligt minska smärtan och minska stress. Naturligtvis, se till att terapeuten du hyra är licensierad och välutbildade med dina problem. Du kan prova yoga, ta ett bad, eller delta i djup och rytmisk andning samt dessa är kända för att lindra stress.
  • Utbilda dig själv. Det finns massor av resurser på nätet som är tillgängliga för människor som lider av cervikal dystoni. En snabb Google-sökning borde göra susen. Du kanske även vill hitta och gå med i en cervikal dystoni stödgrupp som verkligen kan ge dig allting om sjukdomen från andra människor kämpar med samma problem. Det finns online-forum eller organisationer du kan gå eller så kan du skura din ort för en lokal stödgrupp.
  • Låt andra hjälpa dig. Hantering cervikal dystoni är en utmaning. Att hålla dig själv istället för att hitta människor som hjälper dig definitivt kommer att öka svårigheten att hantera sjukdomen. Att vara öppen med din situation till andra människor som är nyfikna på det hjälper.


Låt inte cervikal dystoni fysiskt och känslomässigt krympling dig. Du kanske inte kan kontrollera din kropp, men du kan definitivt lära dig att kontrollera hur du reagerar på din situation.