E2h

Hur man ska leva med gikt

Gikt är ett allvarligt medicinskt smärtsamt tillstånd som orsakas av stora mängder av urinsyra i blodet. De sylvassa, uratkristaller samlas kring lederna som leder till rodnad, svullnad, värme, smärta och stelhet i de drabbade områdena. Denna form av artrit drabbar först lederna i stortån. Inflammation kan också presentera på skenbenen, klackar, fotleder, knän och andra leder.

De första attacker av gikt kan pågå tre till tio dagar och kommer att bli bättre även utan medicinering eller terapi. Men om den inte behandlas, kan detta villkor förvärras över tid. Här är de steg som du kan vidta för att behandla gikt.

  • Hantera smärtan. Det är bäst att konsultera en läkare när smärtan blir ohanterliga eller om du inte längre kan röra lederna. De kan föreskriva icke-steroida anti-inflammatoriska läkemedel, kolchicin, eller steroider för att lindra ömhet och svullnad. Öka din lem och tillämpa kylklamp över den svullna området kommer också att bidra till att minska smärtan. Använd spjälor att hålla leden från att flyttas. När smärtan är borta, har en uppföljande samråd med din läkare för att diskutera långsiktiga behandlingar.
  • Titta på vad du äter. En hälsosam kost är bra för lederna. Ät fler portioner av frukt och grönsaker. Dietister rekommenderar starkt att äta färska bär och körsbär för sina anti-inflammatoriska fördelar. Magert protein, som fisk och fågel, är också bra för gikt drabbade. Äta mat rik på puriner, bör källan av urinsyra vara begränsad, men inte elimineras. Minska ditt intag av vissa grönsaker som sparris, svamp, blomkål, spenat och limabönor. Minskad konsumtion av rött kött och skaldjur kommer också att minska risken för en gikt attack.
  • Håll väl hydrerad. Dricka mer klara vätskor, som vatten eller juice, hjälper spola ut urinsyra från ditt system. Alkoholhaltiga drycker, å andra sidan, bör undvikas så mycket som möjligt. Urinsyra kan inte lämna kroppen när alkoholen finns i blodet.
  • Bibehålla en hälsosam vikt. För överviktiga människor som lider av gikt, gradvis förlora övervikt kommer hjälpa till att lindra trycket på lederna. Undvik snabba viktminskning program och kolhydratfattig kost, eftersom detta kan leda till ketos, ett tillstånd som släpper ketoner i blodet. Ketos kan så småningom öka mängden av urinsyra i blodet. Regelbunden lätt motion, som rask promenad, kommer att hålla din kropp i gott skick. Svettning kan också hjälpa spola gifter från ditt system.
  • Besöka läkare bör dina symtom kvarstår. Gikt attacker kan återkomma under en period av år. Det är tillrådligt att övervaka och registrera datum för Flair ups. Du kan också lägga anteckningar på den mat du äter, aktiviteter som du gör, och mediciner som du tar när inträffar. Vissa läkemedel och vitaminer som du tar kan höja nivåerna av urinsyra i kroppen. Alltid sätta dina poster under checkups så att din läkare kan korrekt bedöma ditt tillstånd.


Hur man ska leva med gikt. Titta på vad du äter.
Hur man ska leva med gikt. Titta på vad du äter.

Med rätt behandling, daglig motion, och några mindre ändringar i kosten, kan människor som har gikt hantera symtomen och leva relativt smärtfria liv. Itu med detta problem tidigt kan bidra till att förebygga framtida attacker och minska risken för långsiktiga skador på lederna.