E2h

Hur man ska leva med makuladegeneration

Makuladegeneration är den gradvisa försvagningen av centrum av näthinnan, en vävnad bekläder den inre ytan av ögat. Det är när du upplever dimsyn vilket gör att du inte kan köra, läsa eller känna igen ansikten lätt. Det är en av de främsta orsakerna till synnedsättning bland européer 60 år och uppåt. Det är en destruktiv sjukdom som angriper skärpa och klarhet i din centrala syn.

Ålderdom ökar risken för makuladegeneration

Ålderdom ökar risken för makuladegeneration. Genetiska faktorer och familjens historia står också för den ökade känsligheten hos vissa individer att drabbas av denna sjukdom. Den förekommer i alla raser och nationaliteter, men vita eller personer som har iris med ljus färg är mer benägna att få detta tillstånd. Långvarig exponering för solen kan även förvärra makuladegeneration. Andra orsaker är sömnapné, fetma och långvarigt intag av vissa läkemedel.

Det fina är att även om du har problem med din syn, du fortfarande kan hantera och flytta runt med lätthet. Här är några förslag på hur man handskas med makuladegeneration:

Hur man ska leva med makuladegeneration. Utnyttja olika former av bistånd.
Hur man ska leva med makuladegeneration. Utnyttja olika former av bistånd.

  • Utnyttja olika former av bistånd. Personer med makuladegeneration och andra synskadade har många sätt om hur man minska de svårigheter de upplever. Till exempel kan de använda läsmaterial med stora utskrifter och datorprogram programvara med möjlighet att förstora utskrifter på skärmen. För närvarande finansiella institutioner som banker och andra företag ger även en möjlighet att släppa kontroller med djärva utskrifter för klienter med synproblem.
  • Se till att du har regelbundna öga hälsokontroller. Detta är också att se till att de föreskrivna glasögon är lämpliga för din ögonsjukdom. Genom att samråda med ögat specialister kan du förhindra även andra synproblem som kan uppstå i framtiden på grund av komplikationer. Regelbunden ögonundersökning kan leda till tidig upptäckt av makuladegeneration. Sätt i åtanke att även behandling kan bromsa processen synnedsättning, är det inte säker på att det kan återställa synen.
  • Undersöka idén att använda anpassade glasögon och handhållna förstoringsglas. Med hjälp av dessa kan hjälpa dig att läsa. Prova att använda kikare glasögon när du tittar på tv. Du kan också hitta vissa typer av filter linser som minskar ljusstyrkan på solljus. Dessa kommer att kraftigt hjälpa dem med synnedsättning eftersom de är utformade för att reglera mängden ljus som kommer in i ögat.
  • Köp apparater och prylar, exempelvis klockor, tangentbord dator, och telefoner med överdimensionerade och djärva utskrifter. Det finns också några av dessa poster som kommer med upplysta knappsatsen.
  • Se till att det finns ordentlig belysning hemma. Det kan finnas negativa hälsoeffekter resultat till personer som regelbundet utsätts för dålig belysning. Överdriven eller dålig belysning kan ha en effekt på din syn och kan förvärra de problem människor med makuladegeneration.


Enligt undersökningar kan effekterna av makuladegeneration inte vändas. Men du kan bromsa utvecklingen av denna sjukdom genom att ha en hälsosam livsstil. Du kan också minska de negativa effekterna av makuladegeneration genom att vara en icke-rökare. Det finns också vissa grönsaker och frukter som innehåller näringsämnen som ger skydd för degenerering av ögat celler. Ta livsmedel som är rika på vitamin A och beta-karotener.