E2h

Hur man undviker faran åskväder

Samtidigt som risken för att bli träffad av blixten är mycket låg även under åskväder, är det fortfarande rekommenderas att vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder så att du inte kommer att bli en statistik när det gäller att rapportera dödsfall orsakade av blixtnedslag. Detta sagt, under säsongen då åskväder ofta siktats, se till att ta dessa försiktighetsåtgärder beaktas för att undvika förödelse denna naturliga olycka kan potentiellt göra för ditt liv.

  • Stanna i ditt hem. Den säkraste platsen för dig att gå är ditt hus eller någon människa gjort skydd. Dessa strukturer är jordade och isolerade som skyddar den från att träffas av blixten. Detta sagt, när du hör åskan rullande och gradvis avslutas din position, se till att snabbt söka skydd. Det bästa alternativet att söka skydd skulle vara ditt hem men om du är långt ifrån det, överväga letar efter en lämplig plats att stanna i tills stormen avtar.
  • Håll dig borta från träd och metall. När åskväder är över dig redan, aldrig någonsin ta skydd under ett träd. Träd är benägna att blixtnedslag och är under det kan utsätta dig för denna risk. Därför, se till att hålla sig borta från metallkonstruktioner som lyktstolpar, stolpar av metall, och antenner. Dessa är utmärkta ledare för elektrisk ström, vilket innebär att det är mycket troligt att blixten kommer att hitta dessa strukturer tilltalande att strejka. I grund och botten, håll dig borta från allt som kan vara en ledare. Konstgjort strukturer som har isoleringen bör vara ditt huvudsakliga alternativ för skydd.
  • Ut ur vattnet. Om du är lufsa runt i vattnet i en pool eller på en strand när åska anländer och sedan få upp ur vattnet så fort du kan. Vatten är en effektiv ledare av elektricitet, särskilt om det är en innesluten kropp av vatten. Ut ur vattnet och torka själv. Gå vidare till en säker bostad och vänta på stormen avta innan återinträda i vattnet.
  • Koppla bort alla dina apparater. Ha i åtanke att även om du är säker inne i ditt hem, du inte är 100 procent säker från katastrof och tragedi åskväder. Ja, du är definitivt i den säkraste platsen möjliga och tillgängliga men blixten kan fortfarande hitta dig hem en tilltalande mål. För att maximera säkerheten ges genom ditt hem, överväga att koppla bort alla dina apparater från sina hålor. Om möjligt, stäng av elkraft också. Detta kommer att hålla dig säkrare i fjärran chansen att blixten slår ditt hem och orsakar kortslutningar som kan leda till brand. Oroa dig inte, kan du ansluta alltid tillbaka dem i eller vrid den elektriska strömmen igen efter stormen. Detta tips är speciellt användbar för massiva och upprörande åskväder som är mer vanligt förekommande i dessa tider.

Hur man undviker faran åskväder. Håll dig borta från träd och metall.
Hur man undviker faran åskväder. Håll dig borta från träd och metall.

Om du kan få dig in i en byggnad som är packad med lager av isolering, detta är ett bättre alternativ för skydd mot blixtnedslag. Överväga att köra för dessa istället för vanliga hem eller göra skift skydd.