E2h

Hur man upptäcker melanom

Melanom är en typ av hudcancer

Melanom är en typ av hudcancer. Det kan vara dödlig om den inte behandlas eftersom det är en mycket aggressiv cancer som sprider sig lätt och snabbt. Som med alla typer av cancer och sjukdomar är tidig upptäckt avgörande.

Även om du inte är en läkare

Även om du inte är en läkare, bör du vara känslig för ovanliga utväxter och förändringar på huden. Om du märker något, ta den till hudläkare direkt. Ett test kan göras för att avgöra om det är cancer. Ta hand om din hälsa och lära sig att upptäcka melanom. Här är vad man ska se upp för.

  • Gör din inspektion i ett väl upplyst område. När du duschar, titta på din hud. Notera om det finns några nya födelsemärken, missfärgning av huden eller fläckar på huden. Det kommer att hjälpa att ha en full längd spegel för att se den svåråtkomliga ställen. Kontrollera områden som får mycket sol exponering, t.ex. ditt ansikte, händer, underarmar och ben. Du kan även ta en LED-ljus ficklampa nära huden så att du kan verkligen se några oegentligheter på huden yta.
  • Kontrollera alla mol och skador på huden. Det finns i allmänhet fyra saker att titta efter när de inspekterar mol och skador. Följ ABCD regeln när du gör en inspektion. Den asymmetri, gräns, färg och diameter mullvad eller skador bör observeras. Om något sticker, blöder eller är missfärgad inspektera den noga.
  • Asymmetri. Melanom har en asymmetrisk form. Vissa melanom kan tyckas ha två olika ändar. Regelbundna moler har en mer cirkulär form än en hudcancer lesion. Om det oregelbundet formade, observera det. Om du märker några förändringar i sin storlek, var försiktig. En vanlig mullvad kan börja friska, men om den ändras i form eller verkar växa utåt, kan det ha blivit cancerceller.
  • Border. Melanom har en oregelbunden gräns jämfört med en mullvad. Kanten kan ha en tandad sida. Mullvadar har vanligtvis en klart definierad form.
  • Färg. Melanom tycks vara brunaktig eller rödaktig. I vissa fall kan det ta ännu en lila nyans. En normal mullvad kommer att vara svart eller mörkbrun färg. Om du hittar en mullvad som verkar blöda eller ofta kliande, kan det också vara melanom.
  • Diameter. Melanom kan vara stora i storlek. Det blir ofta en diameter som är större än 2 mm. Friska mol är oftast mindre och mer diskret.


Tänk att detta är en riktlinje

Hur man upptäcker melanom. Gör din inspektion i ett väl upplyst område.
Hur man upptäcker melanom. Gör din inspektion i ett väl upplyst område.

Tänk att detta är en riktlinje, men endast en hudläkare eller läkare kan göra en korrekt diagnos. Att veta vad man ska leta efter hjälper dig att bli mer medvetna om eventuella förändringar på kroppen. Denna information kan rädda ditt liv genom att hjälpa dig upptäcka eventuella förändringar omedelbart. För att förhindra hudcancer och utveckling av melanom, skydda dig själv. Använd alltid en hög solskyddsfaktor solskyddsfaktor lotion när man går utomhus. Använd den frikostigt 30 minuter före solexponering för att ge din hud tid att absorbera produkten. Bära en hatt för att skydda ansiktet och undvika solen mellan 10:00 till 03:00, när solen är som hetast.