E2h

Hur man utför ett blodsockertest

Utföra ett blodsockertest är viktigt för personer med diabetes eller personer som misstänks ha diabetes. Med detta test kommer sockret beloppet i blodet bestämmas och så, vet du om du är i riskzonen för att ha diabetes eller inte.

Det finns två sätt att utföra ett blodsockertest

Det finns två sätt att utföra ett blodsockertest. Om det är ett slumpmässigt prov, då du inte behöver förbereda sig för det. Testet kan göras när som helst på dagen men testet kommer att påverkas av vad du har tagit (mat eller dryck) inom den dagen. Det är därför ett förberett blodsocker test är mycket mer rekommenderas än den andra.

I de flesta testcenter är patienten uppmanas att inte äta eller ens dricka minst åtta timmar före blodglukostest. På detta sätt, kommer ingen mat eller dryck påverkar renheten av testresultatet.

Så här gör ett blodsockertest

Hur man utför ett blodsockertest. Det finns två sätt att utföra ett blodsockertest.
Hur man utför ett blodsockertest. Det finns två sätt att utföra ett blodsockertest.

1. Uppsamling av blodprov. Ett blodprov kommer att tas från en ven, vanligen från insidan armbågen eller handen rygg. Den sjuksköterska eller sjukvårdspersonal kommer att rengöra webbplats först med alkohol eller antiseptisk att döda bakterier.

Då kommer ett elastiskt band lindas runt armen så att trycket kommer att tillämpas. När tryck appliceras, kommer området svälla och det blir lättare att samla blod. Det kommer att bli mindre smärtsam, också.

Sjuksköterskan kommer försiktigt in en nål i en ven förrän blodet kommer ut. Blodet samlas med användning av antingen ett rör fäst till den använda nålen eller en lufttät flaska. Därefter kommer det elastiska bandet avlägsnas från armen.

Den punkterade området kommer att täckas med något som kan stoppa blödningen, oftast en fuktig bomull. Du kan bli ombedd att hålla bomull på punkterade området tills blödningen stannar.

2. Läsa blodet. Specialister använder en speciell mätare för att testa hur många av glukos i blodet. Ibland kommer blodet att läggas på testremsan och detta band kommer att införas i blodsockermätare.

Hur man utför ett blodsockertest.
Hur man utför ett blodsockertest.

3. Bedöma resultatet. I de flesta laboratorier, är 100 mg socker per deciliter (100mg/dL) och under anses vara normalt. Samtidigt är 100 till 126mg/dL anses hög risk för att ha typ 2-diabetes. Men ändå kommer olika laboratorier har olika definition av normal och inte. Det är bäst att du pratar med din läkare när blodglukos testresultatet tas emot.

Det betyder inte att om du löper stor risk att få diabetes, du redan har diabetes. Det betyder inte också att om du har normal blodsockernivå, du är redan säker från diabetes. Ibland är testresultatet påverkas av många andra faktorer. Till exempel kan vissa läkemedel som litium, östrogener, och diuretika ökar hela blodets socker nivå. Under tiden kan droger som acetaminophen, gemfibrozil och klofibrat minskar blodets socker nivå.

Annat än diabetes, kan blodglukostest också utföras för demens, delirium, Cushings syndrom, akut adrenal kris, epilepsi, syfilis, glukagonom, och många andra. Det är viktigt att du förstår varför du ombeds att utföra detta test, även om det kommer att vara lämpligt att du tar detta test huruvida läkaren sa att göra det.