E2h

Hur man väljer hälsosam mat i affären

Mat är människans största behov att överleva i denna värld

Mat är människans största behov att överleva i denna värld. Det är den viktigaste nödvändighet för varje människa. Hur tror du att vi skulle kunna leva utan mat för att bli av vår hunger och svält? Stekt ris, köttgryta, sauterade fläsk, grillad kyckling, grönsakssoppa och fruktsallad är bara några av de läckra rätter som vi alltid vilja äta. Men lite vet vi att några av de ljuvliga och aptitretande mat vi längtar efter är inte så hälsosamt för vår kropp. Hur vet vi om de livsmedel vi äter är rätt och hälsosamt för oss?

Hälsosamma livsmedel består av låg-socker och låg fetthalt och är rika på protein, vitaminer och mineraler. Enligt hälsoorganisationer, mat anses vara frisk när det är låg fetthalt (särskilt mättat fett), kolesterol och natrium. Det bör också innehålla minst 10% av vitamin A eller C, kalcium, järn, protein och fiber. När du köper livsmedel, särskilt i livsmedelsbutiker, inte många shoppare tänker på de livsmedel de köper kommer att innehålla natrium eller mindre protein. Det har varit en vana för de flesta av oss att bara enkelt köpa den mat vi vill ha utan att ens kontrollera om det är hälsosamt för oss att äta.

Så här är några tips köpare bör notera när de köper hälsosamma livsmedel i dagligvaruhandeln.

Titta på märkningen av livsmedel

Hur man väljer hälsosam mat i affären. Mat är människans största behov att överleva i denna värld.
Hur man väljer hälsosam mat i affären. Mat är människans största behov att överleva i denna värld.

Titta på märkningen av livsmedel. Kontrollera näringsvärdena i livsmedel du köper. Den måste innehålla mer protein, vitaminer och kolhydrater och mindre halt av natrium, fett och socker. Ofta kollar vi inte livsmedelsmärkningen av den mat vi köper längre gör oss okunniga om ohälsa i dessa livsmedel.

Köp färska och ekologiska livsmedel. Färska frukter, grönsaker och obearbetade livsmedel innehåller den största mängden av vitaminer, mineraler och enzymer som ger vår kropp med den största mängden näring. De har inte några konserveringsmedel och kemikalier som kan skada oss om kontinuerligt förbrukas. Färska och ekologiska livsmedel är kända för att vara de renaste och friskaste livsmedel i dag.

Välj magert kött och fågel

Välj magert kött och fågel. Magert kött och fjäderfä är mycket bättre och hälsosammare än andra fettrik biffar vi köper. Vitt kött från bröstet av en kyckling utan skinn, runda, Chuck, ytterfilé eller filé från magert nötkött, filé och ländryggen kotletter från lean fläsk är bara några av den friska magert kött och fågel du kan köpa.

Undvika att köpa konserverade och bearbetade livsmedel

Undvika att köpa konserverade och bearbetade livsmedel. Inte många vet men de flesta bearbetade produkter innehåller vissa tillsatser och kemikalier som kan medföra skada våra kroppar. De har en hel del mättat fett och nitrater som orsakar förhöjt kolesterol och ibland kan leda till cancer. Det är viktigt att undvika dessa så snart som möjligt för att förhindra sjukdomar.

Titta på märkningen av livsmedel. Välj magert kött och fågel.
Titta på märkningen av livsmedel. Välj magert kött och fågel.

Välja hälsosam mat måste tas på allvar av de flesta köpare, eftersom det rör inte bara deras hälsa utan även familjens hälsa. Merparten av tiden, väljer vi bara de livsmedel vi vill utan tanke på hur det kommer att påverka vår kropp. Det är alltid bra att alla är kunnig i näringsinnehållet i de livsmedel de köper. Dessutom måste alla vara försiktiga i att välja rätt mat för det kan antingen göra eller bryta sina liv.