E2h

Hur man väljer och använder kalciumtillskott

Kalcium gör mer än att bygga ben

Kalcium gör mer än att bygga ben. Det hjälper till att reglera blodtrycket, är avgörande för blodproppar, kan sänka kolesterolet, och även hjälper till att hålla huden frisk. En bra kalciumtillägg är inte svårt att hitta om du vet vad du letar efter.

Hur man väljer och använder kalciumtillskott. Kalcium finns i många former.
Hur man väljer och använder kalciumtillskott. Kalcium finns i många former.

 1. Kalcium finns i många former. De bästa att ta är kalciumcitrat eller kalciumlaktat. Dessa två typer av kalcium upplösas snabbt och enkelt i magen, där kalcium absorberas av kroppen.

 1. Undvik kalciumkarbonat. Karbonatet neutraliserar magen syra som behövs för att hjälpa till att absorbera kalcium. Detta kan orsaka att kalcium att passera genom magen innan det kan absorberas. Undvik kalciumfosfat. Fosfat bör inte kompletteras när vi får massor, om inte för mycket, från vår kost. Undvik också ostronskal kalcium, benmjöl och dolomit, eftersom de kan innehålla höga halter av bly.

  Kalcium gör mer än att bygga ben. Undvik kalciumkarbonat.
  Kalcium gör mer än att bygga ben. Undvik kalciumkarbonat.

 1. Kalcium behöver magnesium (ett mineral) och D-vitamin (från solen) att absorberas ordentligt. Ibland kalciumtillskott har lagt magnesium och D-vitamin, men med kalcium med mat och få ordentlig solexponering hjälper leverera dessa näringsämnen.

 1. Försök att inte ta kalcium med zink. Kalcium och zink tenderar att binda ihop, vilket gör både oförmögen att absorberas.

 1. Den maximala säkra mängden kalcium du kan ta är 2500 milligram. De flesta människor behöver mycket mindre än så, runt 1000 till 1500 milligram.

 1. Ta inte mer än 500 milligram kalcium i taget. Experterna är överens om att din kropp inte kan absorbera mer än så på en gång. Det är en bra idé att sprida ditt intag av kalcium under hela dagen och att ta den med måltider.

 1. Det bästa sättet att få kalcium är genom mat. Mejeri är en bra källa, men så är apelsinjuice, grönkål, sardiner, mandel, fikon, kelp och mörka bladgrönsaker. Räkna ut vad du får från din kost och bara komplettera vad du verkligen behöver.

 1. Om du tar kalcium eftersom du försöker förhindra benskörhet, inse att kalciumintag är bara en åtgärd. Kalciumintag ensam kommer inte att förhindra benskörhet. Reglering hormonnivåer är också viktigt att förebygga benskörhet, liksom viktbärande träning som promenader eller tyngdlyftning. Undvik också att överdriven alkoholkonsumtion och rökning. Fråga din läkare om alla receptbelagda läkemedel du tar, eftersom vissa kan bidra till benförlust.

Att ta en kalciumtillägg är en bra idé för alla som inte får tillräckligt med kalcium i sin kost, särskilt kvinnor och barn. Var noga med att rådfråga din läkare för att se kalciumtillskott är rätt för dig.