E2h

Hur morgonen efter - piller fungerar

Morgonen efter piller är en form av akut preventivmedel mest idealiskt tagit dagen efter oskyddat samlag för att förhindra en kvinna från att bli gravid. Det är också ibland kallas "dagen efter" piller. Dess ingredienser har likheter med de p-piller, men de är i större mängder. Vissa morgonen efter piller innehåller två hormoner - progestin och östrogen, och vissa innehåller endast en - levonorgestrel. De som innehåller levonorgestrel är också kallas "Plan B" och är tillgängliga för kvinnor 17 år och äldre utan recept i de flesta apotek. Morgnar efter piller är inte att förväxla med mifepriston (Mifeprex), som vanligen kallas "abortpillret".

Hur morgonen efter - piller fungerar. Progestin.
Hur morgonen efter - piller fungerar. Progestin.

Morgonen efter piller består av två doser tas så snart som möjligt inom 72 timmar efter oskyddat samlag. För att bättre förstå hur denna form av verk akuta preventivmedel och dess effektivitet, är det bäst att diskutera information om effekterna av dess ingredienser:

  1. Progestin. Detta hormon förhindrar implantation genom att förhindra spermierna från att uppfylla ägget och genom att förhindra ägget som befruktats fastnar på livmoderväggen.
  2. Östrogen. Detta hormon hämmar frisättningen av ägg från äggstockarna, vilket stoppar ägglossningen.
  3. Levonorgestrel. Det är en syntetisk gestagen. Det används i akuta p-piller och en regim som kallas "Yuzpe regimen" i kombination med östrogen, men det används också utan någon kombination eller i levonorgestrel-enda metod.

Detta piller används ofta i fall av våldtäkt och oplanerade samlag

Detta piller används ofta i fall av våldtäkt och oplanerade samlag. Om en kondom går sönder eller glider av under själva handlingen, är detta piller också som en metod för akut preventivmedel så snart som möjligt inom 3 dagar senare. Om en kvinna missar två eller flera p-piller under en månad cykel, kan detta också användas för att förhindra graviditet. Vanliga biverkningar är illamående, kräkningar, trötthet, yrsel, magsmärtor, huvudvärk och menstruation förändringar. Det har fastställts att morgonen efter-piller har en 80% effektivitet för att förhindra graviditet som kan ha orsakats efter oskyddat samlag.

Detta piller används ofta i fall av våldtäkt och oplanerade samlag. Östrogen.
Detta piller används ofta i fall av våldtäkt och oplanerade samlag. Östrogen.

Det finns flera sätt att förhindra graviditet och inte många människor, särskilt kvinnor, veta om denna form av akuta preventivmedel. De flesta former av preventivmedel och familjeplanering är effektiva och har prövats och testats, men det bästa sättet att undvika graviditet följd av oplanerade samlag är att agera så snabbt som möjligt. Det är därför informationen är nyckeln till att hantera en nödsituation.

Vi kan alla bli så insvept i känslor som vi målmedvetet ignorera den praktiska aspekten av samlag och konsekvenserna av en-natt står och casual sex. Några av oss tar sex som lätt som om det vore den naturligaste sak i världen och det är förmodligen, men vad är onaturligt är hur vissa människor har gjort det till en omänsklig våldshandling. De offer som har känt maktlösa efter en natt utan sitt samtycke samlag har nu befogenhet att stoppa ytterligare skador på deras liv. Alla bör informeras om effektiviteten i denna "akuta p-piller", så att vi alla kan ha befogenhet att välja att reproducera.