E2h

Hur öppna luftvägarna för HLR

CPR, även känd som hjärtlungräddning, är ett effektivt sätt att spara någons liv. Det är verkligen en ovärderlig strategi som alla kan lära sig. Vad det i grund och botten gör är att när hjärtat slutar slå, återupplivar den det genom att rensa luftvägarna och stack hjärtat med rytmiska pumpar tills personen börjar andas igen. Därav uttrycket "Cardiopulmonary", vilket innebär deltagande av hjärtat (konditionsträning) och lungorna (pulmonell) och "återupplivning" vilket betyder att återuppliva eller att återuppliva. Det är dock viktigt att du deltar i kurser som skulle intygar du att göra denna känsliga men viktiga förfarande. Detta är perfekt om du vill vara en flygvärdinna, livräddare, brandman, polis, etc. Om du vill veta mer om hur du öppnar luftvägarna för HLR, här är en steg för steg guide som du lätt kan följa.

Hur öppna luftvägarna för HLR. Innan du öppnar luftvägarna och starta HLR.
Hur öppna luftvägarna för HLR. Innan du öppnar luftvägarna och starta HLR.

  1. Innan du öppnar luftvägarna och starta HLR, måste du kontrollera om personen är vid medvetande eller medvetslös. Om personen är vid medvetande, knacka eller skaka hans axel och frågar om han är okej mycket högt. Men om han inte svarar, be någon att ringa till ett lokalt akut hotline eller 911. Du kan sedan börja de första stegen i HLR.
  2. Du måste se till att luftvägarna är tydlig och öppen. Försiktigt lägga personen på rygg på en fast och jämn yta. Knäböja bredvid personens axlar och nacke.
  3. Du måste först kontrollera om det finns några föremål som kan hindra luftvägarna. Om du hittar något föremål, är det viktigt att du tar bort den försiktigt men snabbt.
  4. Du kan öppna luftvägarna genom att tillämpa huvud-tilt, chin-lift strategi. Börja med att sätta handflatan platt på personens panna och försiktigt luta huvudet bakåt. Med den andra handen, försiktigt lyfta upp hakan framåt. Detta kommer att kunna ta bort personens tungan blockerar luftvägarna.
  5. Nästa steg är att kontrollera för eventuella tecken på andning, normalt eller inte. Detta bör ta mindre än tio sekunder gör så att du gör detta mycket snabbt. Nära studera personens bröstkorg om det finns några andning rörelse eller rörelse. Känn det genom att använda din kind för några tecken på andning. Kom ihåg, är kippar inte normalt. Anser inte det som regelbunden andning.
  6. Om du har fastställt att personen inte andas eller inte andas normalt, starta mun till mun-metoden. Men om personen drabbats av en hjärtattack, hoppa över detta steg och omedelbart pumpa bröstet så hårt du kan kontinuerligt.
  7. Du kan nu fortsätta med HLR. Personens luftvägen är öppen.

Det är mycket viktigt att du håller på att göra denna procedur tills personen börjar andas eller tills en akut medicinsk assistent tar över. Få inte panik, annars kommer du inte att kunna göra detta ordentligt därmed underlåta att rädda en människas liv. Kom ihåg, panik inte kommer att göra dig något bra så fokusera på vad du behöver göra. Det är väl värt det. Lycka till!