E2h

Hur räta tänderna

Ja, beundra vi raka tänder eftersom, ja, de bara ser riktigt bra (eller åtminstone mycket bättre än krokiga sådana). Men bortsett från estetiska skäl, raka och inriktade tänder är lättare att rengöra eftersom det finns färre sprickor där matrester kan fastnat. Om du själv har dåligt anpassade tänder (även kallad "bettavvikelser"), är kanske nu en bra tid att börja få dem korrigerade:

Hur räta tänderna. Lär dig mer om ortodontisk hängslen.
Hur räta tänderna. Lär dig mer om ortodontisk hängslen.

 • Lär dig mer om ortodontisk hängslen. Det mest populära sättet att räta tänderna är genom att använda ortodontiska (eller tandvård) hängslen. Tandställningen är installerade under överinseende av en kvalificerad ortodontist. Behandling av tänder med hängslen brukar ta ungefär 18 till 24 månader att slutföra, efter att hängslen har tagits bort, är de flesta patienter måste bära en hållare för 6 månader.
  Det finns två generella typer av ortodontisk hängslen: metall hängslen och tydliga hängslen. Traditionell metall hängslen används för svåra fall: mycket sneda tänder eller mycket uttalade problem bita. Tydliga hängslen är en nyare innovation och det finns faktiskt en hel del alternativ även under denna kategori. Vissa material att tydliga hängslen är gjorda av inkluderar porslin, glas, keramik eller plast. Konsolerna (eller de fyrkantiga delarna av staget placeras på mitten av tänderna) av tydliga hängslen kommer att vara nästan osynlig, men trådarna förbinder fästena är typiskt fortfarande synliga.
  Om du väljer tydliga hängslen, vet att porslin och keramiska material har en tendens att vara alltför slipmedel på emaljen, och så de är oftast inte placeras på den nedre tänderna (vid överbett). Tydliga hängslen har också andra markerade nackdelar: bortsett från att de är dyrare än traditionella metall hängslen, de tenderar också att färga mer märkbart - en källa till oro om du är en kaffe eller läsk dricker eller röker.
  Om du är seriöst funderar på att skaffa Tandställningen, bör du vara redo för det obehag som du kommer att känna under din behandlingsperioden. Detta gäller särskilt under de första dagarna, då du kommer att få problem, känslighet och även smärta när man äter och pratar, du kan också ens lida från flera sår i munnen vid en given tidpunkt. Du bör också vara beredd att åta sig att ha tandvård checkups under hela tiden som du kommer att bära hängslen: ungefär en gång i månaden är normen.
  Kostnaden för att bära hängslen varierar från 1350€ till ca 4110€.
 • Veta mer om Skenorna. Skenorna är ett nytt alternativ till hängslen. I motsats till hängslen som måste förbli på plats under hela behandlingen, skulle Skenorna faktiskt lätt avlägsnas (för att borsta, tandtråd, äta eller dricka). Det är också helt saknar metaller, så det är mer bekvämt (men fortfarande utövar ett hårt tryck på tänderna så visst obehag kan fortfarande kännas). Slutligen är det gjort av plast så det är nästan helt osynlig - eller åtminstone definitivt mindre synliga än tydliga hängslen.
  En mycket populär märke Skenorna är Invisalign. Kolla in hemsidan på invisalign.com så att du kan lära dig mer om detta alternativ. Kostnaden för Invisalign behandlingar varierar från 2620€ till 5980€.


Där har ni det

Där har ni det! Det är två av de mest populära och effektiva sätt för riktning tänderna. Naturligtvis bör du rådgöra med din tandläkare så att du skulle veta det bästa behandlingsalternativ för din situation. Lycka till, och hoppas att detta hjälpte!