E2h

Hur sluta skära dig själv

Cutting är ett allvarligt tillstånd som har orsaker till stress och psykiska besvär. Även kapning kan börja som ett sätt att frigöra uppdämda känslor och spänningar, kan det snabbt bli en farlig, även dödliga, aktivitet. Om du vill sluta skära dig själv, följ dessa steg men försök inte göra det ensam.

Hur sluta skära dig själv. Ta del av när du skär dig.
Hur sluta skära dig själv. Ta del av när du skär dig.

  1. Prata med någon. Du kanske tror styckning är en tillfällig eller ens en gång sak men frisättningen kan vara lika beroendeframkallande som en drog. Innan ett problem tar tag, måste du prata med någon. Detta betyder inte att du måste anmäla din situation till en professionell om du inte är redo, men du behöver berätta för någon. Prata med en vän eller en vuxen som du litar på och fortsätta prata med dem under varje steg i denna process.
  2. Håll en dagbok. Cutting är ett symptom på ett större problem. För vissa är det ett försök att distrahera dem från något annat händer i deras liv. Innan du börjar försöka att analysera ditt beteende, överväga att starta med en tidskrift. Få en enkel anteckningsbok för att skriva in, en säker plats att spela in alla dina tankar, känslor och beteende.
  3. Ta del av när du skär dig. Nu när du har börjat journalföring, anteckna när du får lust att skära dig. Bara göra en post i din journal när du känner suget, vad du gjorde rätt innan. Skriva ner det kan distrahera dig nog att du inte skär dig. Om den inte gör det och du skär dig själv igen, anteckna hur skärningen gör att du känner och vad som händer efteråt.
  4. Ta reda på varför du började skära. Om att hålla en tidskrift inte distraherar dig tillräckligt för att stoppa då är det dags att börja räkna ut orsaken till styckning. Gå tillbaka och titta på din journal. Tycker du trender, något gemensamt som hände innan du kände lust att skära dig? Var du uttråkad? Hade du en fight med någon? Genom att titta tillbaka på tider när du kände lust kan du kanske ta reda på vad som orsakar dig att skada dig själv. Denna process kan vara känslomässigt smärtsamt så gör det inte ensam. Minns steg ett och fortsätta prata med någon du litar på.
  5. Ta skärande föremål från din närhet. Medan du letar efter orsaken till ditt beteende, försök att hålla dig från ytterligare skada. Ta skärande föremål från räckhåll. Detta innebär rakhyvlar, knivar, glas, säkerhetsnålar och andra objekt som du använder för att lemlästa din egen kropp. Få dem ut ur badrummet, sovrummet, hela huset om du kan.
  6. Prova en ersättare taktik. Vissa fräsar finner att medan de försöker hitta eller åtgärda orsaken till deras skärning, de behöver byta skärande vanan med något mindre farliga. En av biverkningarna av skärning är den adrenalinkick som orsakas av smärta av styckning. Din ersättande verksamhet måste skapa samma adrenalin svar så prova fysisk aktivitet som är störande och får ditt hjärta racing.
  7. Söka professionell hjälp. Cutting är ett symptom på ett problem som kan behöva professionell hjälp. Var inte rädd för terapi. Läkare finns som kan hjälpa dig att hantera din sjukdom och hjälpa dig hantera orsaken till din skärning.

Skära sig själv är ett farligt och skrämmande beteende. Följ dessa steg och få hjälp och du kommer att kunna sluta skära dig själv.