E2h

Hur ta hand om en böld

Staphylococcus aureus är de bakterier som orsakar kokar

Staphylococcus aureus är de bakterier som orsakar kokar. En koka är en hudinfektion där bakterier in i olja körtel eller hårsäcken. Det infekterade området blir rött följt av bildandet av en liten klump. Denna klump i huden fylls med en gul substans som kallas pus. Denna pus försöker sedan avsluta kroppen ytterligare hetsa huden.

Kokar ofta finns i följande delar av kroppen:

 • Face
 • Neck
 • Axlar
 • Underarmar
 • Ljumskar och skinkor område

En koka som bildas på ögonlocket kallas vagel medan en grupp kokar kallas en böld.

Personer som lider av diabetes och personer med immunsystemet problem är benägna att kokar. Personer med dålig kost eller dålig hygien kan också göra dem mottagliga för denna typ av hudproblem.

Hemvård

Hur ta hand om en böld. Applicera varm kompress på det drabbade området genom att blötlägga en liten handduk eller tvätta duken i varmt vatten.
Hur ta hand om en böld. Applicera varm kompress på det drabbade området genom att blötlägga en liten handduk eller tvätta duken i varmt vatten.

När du har en böld, aldrig försöka sticka eller pop koka! Bakterier från koka lätt sprida sig till friska områden i kroppen. Gör följande i stället:

 1. Applicera varm kompress på det drabbade området genom att blötlägga en liten handduk eller tvätta duken i varmt vatten. Se till att pressa ut överflödigt vatten. Placera den varma handduken över koka. Värmen kommer att dra de pus uppåt mot huden samt lindra en del av smärtan. Gör detta flera gånger om dagen tills koka kommer till sin spets. Detta är den punkt där koka kommer att brista.
 2. Tvätta området koka med antibakteriell tvål när det spricker, bort alla pus. Täck det område där koka var med ett bandage. Du kan använda en antibakteriell salva bara för att se.
 3. Se till att hålla på att tvätta den plats där koka var minst tre gånger om dagen tills det är helt läkt. Fortsätta att tillämpa varm kompress på den drabbade huden också.

Kom ihåg: Se till att händerna är rena före och efter du rör eller hantera det smittade området. Alla handdukar, kuddar bomull och bandage som du använde bör kastas bort på rätt sätt. Detta är för att säkerställa att bakterier inte sprids till andra familjemedlemmar.

Medicinsk behandling

Staphylococcus aureus är de bakterier som orsakar kokar. Tvätta området koka med antibakteriell tvål när det spricker.
Staphylococcus aureus är de bakterier som orsakar kokar. Tvätta området koka med antibakteriell tvål när det spricker.

Gå till din läkare om du upplever något av dessa symtom:

 • Närvaro av feber
 • Området runt koka blir röd eller när röda ränder utvecklas
 • Svår smärta
 • Koka tömmer inte
 • Fler kokar bildar

Vid denna punkt

Vid denna punkt, kan läkaren behandla dig med antibiotika, begäran om ett blodprov eller begäran om en kultur av pus att ta reda på vilken typ av bakterier som orsakar koka. Om din läkare lansar koka för att dränera pus, se till att rengöra området koka hemma. Följ anvisningarna ovan i vården av en böld.

Förebyggande

Efter dessa tips kan förhindra kokar:

 • Öva god hygien
 • Tvätta händerna väl hela tiden
 • Om en familjemedlem är infekterad med en böld, se till att tvätta hans handduk och sänglinne väl så infektionen inte sprider
 • Ät näringsrik mat, dricka mycket vatten och ta vitaminer och mineraler för att stärka ditt immunförsvar

Kokar är oftast lättskötta eftersom de i allmänhet självbegränsande

Kokar är oftast lättskötta eftersom de i allmänhet självbegränsande. Allt du behöver göra är att tillämpa en varm kompress och tvätta och rengöra det smittade området när koka spricker. För mer allvarliga infektioner, är ett besök till läkare för. Bölder, liksom andra sjukdomar, kan förebyggas genom att öva god näring, utmärkt personlig hygien, få massor av sömn och rätt mängd motion.