E2h

Hur ta hand om en insulinpump

Insulinpumpar används för behandling av patienter som lider av diabetes. Det gör det regelbundet, och de goda nyheterna är, injektioner är inte längre nödvändiga. Den har gjort gällande blodsockernivåerna vid rätt intervall om det är under dagen eller på natten utan att påverka din livsstil i motsats till insulininjektioner som kräver kroppen att anpassa sig till sitt svar på dessa injektioner. Eftersom de är ganska små, kan de transporteras runt lätt om inne i fickan eller i bältet. Ett fast och uppmätt mängd insulin avges till kroppen genom ett litet plaströr kallas kanylen. Pumpen matar ut insulinet på kommando, ofta efter måltider. Eftersom insulinpump innehåller flera komponenter, är det viktigt att ta hand om det väl att hålla den i perfekt skick. Följande är några grundläggande steg i rätt hand om din insulinpump:

  • Infusionssetet måste alltid förseglas och desinficeras innan den appliceras. Se till att du tvätta händerna noggrant. Skrubba den del av huden där du kommer att sätta infusionsstället, se till att det är helt ren och steriliseras också. Detta säkerställer att infektionen inte sätter in och att din pump komponenter inte kontamineras med någon typ av smuts heller.
  • Rådgör med din läkare om vad som borde vara det bästa området att infoga webbplatsen. Oftare än inte, skulle det placeras på buken, låren, eller skinkorna. Roterande din infusionsställe runt hjälper till att förebygga uppbyggnaden av ärrvävnad som kan påverka din insulinpump prestanda.
  • Ofta luftbubblor bildas när insulinbehållaren fylls upp. Du måste släppa dem innan du placerar behållaren i pumpen som de skulle kunna flytta insulin i raden och leverera felaktiga belopp insulindos du behöver.
  • O-ringarna insulinpumpen måste regelbundet kontrolleras och bytas vid behov. Olika modeller av insulinpumpar innehåller O-ringar placerade i olika områden. Detta skulle också innebära att ha dem ersättas vid olika tidsperioder. Skadade O-ringar kommer inte att kunna hålla din pump tätt tillsluten som de borde vara, så det är absolut nödvändigt att du ägna extra uppmärksamhet åt dem.
  • Om du upptäcker några läckor på din infusion linjer måste du ersätta din infusionsset direkt. Ändra din infusionsset måste göras regelbundet för att din pump att utföra perfekt och förlänga dess livslängd.
  • Se upp för ocklusioner, vilket kan innebära att något hindrar din infusionsslang. Ibland skulle det kunna orsakas av kristallisation av insulin. När du märker att detta händer måste du omedelbart ersätta din infusionssetet. Insulinpumpar har ofta ocklusion varningar som du måste ta del av hela tiden.

Hur ta hand om en insulinpump. Infusionssetet måste alltid förseglas och desinficeras innan den appliceras.
Hur ta hand om en insulinpump. Infusionssetet måste alltid förseglas och desinficeras innan den appliceras.

Fler och fler människor inser fördelarna med att använda en insulinpump för att hantera diabetes. Detta hjälper dem att leva ett normalt liv där de inte behöver kontinuerligt brytt sig om injektioner som sin pump levererar exakta dosen av insulin vid olika tidpunkter under dagen. Eftersom doseringen är mer korrekt, är täta svängningar i blodsockret undvikas, och det finns en hel del flexibilitet när det gäller födointag. Det är lite dyrare men det är värt investeringen när ditt liv hänger på det. Underhålla det som krävs skulle hålla den fungerar bra för dig och hjälpa dig att hantera din diabetes på ett effektivt sätt.