E2h

Hur ta hand om en kolostomi

Patienter som behöver tömma sina tarmar

Patienter som behöver tömma sina tarmar, men kan inte på grund av vissa orsaker kräver kolostomi. De som behöver tid för att låta sin kolon läka från operationer gynnas också av kolostomi. För dem som är obekanta med termen är kolostomi ett snitt i tjocktarmen för att lindra den interna avfall. Kolostomi skapas genom att göra en öppning i buken. Tjocktarmen förs ut, sydd till huden och ett substitut anus skapas. En påse är fäst vid änden av substitut anus och samlar avfallet.

De som har genomgått kolostomi undervisas av kolostomi vårdpersonalen om hur man tar hand om kolostomi. Men det finns andra som inte har någon aning om hur. Läs vidare och ta reda på hur att leva ett vardagsliv med en kolostomi och ge den en ordentlig vård.

  • Rengör påsen ofta. Vänta inte tills det är fullt, annars kommer det att finnas en läcka eftersom innehållet kommer att utöva påtryckningar på tätningen. Värsta kan påsen blir lossas, spilla innehållet överallt. Så mycket som möjligt, hälla ut innehållet när påsen är en tredjedel eller en halvfull. Innan du tömmer den i toaletten, till plats toalettpapper i skålen minska stänk. Höj påsen och om det använder en klämma, ta bort den. Vik slutet av påsen utåt för att hålla den från att bli smutsiga. Pressa påsen för att frigöra innehållet i toalettskålen. Torka den vikta änden av påsen med vävnad eller så kan du använda en fuktad pappershandduk. Om du vill kan du tvätta även om det inte är ett krav så länge du kan hålla hygienen i påsen. Nu vika änden av påsen och sätt tillbaka klämman. Eller helt enkelt stänga den utifrån läkarens anvisningar.
  • Ändra din påse efter behov. Det finns olika typer av påsar och sättet att ändra påsen beror på vilken typ du använder. Efter avslutad innehållet i en öppen påse, ta bort den genom att trycka på huden en hand för att skilja den från den självhäftande hudbarriären. Sedan med andra handen, dra påsen från öppningen i buken. Rengör omgivande huden med varmt vatten och tvål. Avstå från att använda doftande tvålar eller personer med olja. Torka området. Den nya påsen bör vara en åttondels tum större än öppningen. Om den omgivande huden är irriterad, behandla den omedelbart. Nu måste du centrera nya påsen över öppningen och tryck försiktigt men bestämt åt torr hud i 30 sekunder. Detta är tillräckligt med tid för limmet hudbarriären att lösa. Om påsen är återanvändbar, fråga din läkare hur man rengör det. Om det är av engångstyp, placera den gamla påsen i en plastpåse och sedan kasta bort det.
  • Skydda omgivande hud från irritation orsakad av lim barriär. Patienter som har känslig, torr och fet hud kan använda film. Den placeras på huden för att skydda den från att bli irriterad av limmet. Det finns också pektin-baserade pasta eller pasta remsor eller ringar som kan användas för att skydda huden från de skadliga effekterna av matsmältningsenzymer.

Hur ta hand om en kolostomi. Ändra din påse efter behov.
Hur ta hand om en kolostomi. Ändra din påse efter behov.

Du kan fortfarande göra de vanliga sakerna även om du har kolostomi. Rådgör med din läkare om det, han kan kräva att du ska ha en stomi bälte för att hålla påsen på plats.