E2h

Hur ta hand om en stukning eller trasiga ligament

Inte bara idrottare eller de i sport bör vara oroliga att ta hand om en stukning eller trasiga ligament. Det kan hända vem som helst när som helst och var som helst. Värre kan ett felaktigt drag när du har en stukning eller trasiga ligament leda till svåra skador. Att veta hur man korrekt att ta hand om en trasiga ligament eller stukning kan göra en stor skillnad mellan att läka och göra saker värre.

Mer om personskador

Dina knän kunde lida fyra av de vanligaste skadorna-överanvändning

Dina knän kunde lida fyra av de vanligaste skadorna-överanvändning, broskskador, stam och vrickning. Knä vrickning händer när ligament blir ansträngd på grund av att dra eller vrida. När detta händer, kan ligament brytas eller rivas.

Du vet om du drabbats av knäskada om knät är instabilt

Hur ta hand om en stukning eller trasiga ligament. Dina knän kunde lida fyra av de vanligaste skadorna-överanvändning.
Hur ta hand om en stukning eller trasiga ligament. Dina knän kunde lida fyra av de vanligaste skadorna-överanvändning.

Du vet om du drabbats av knäskada om knät är instabilt, svullnad och smärtsamma. Du kanske också känner ett knäppande eller popping känsla när skadan hände. Vissa kanske har även hört att knäppa eller knäppande ljud.

Korrekt Egenvård för stukning eller trasiga ligament

Du behöver bara priset för att hantera din stukning samt trasiga ligament. PRICE står för:

P - Skydd. Låt inte ytterligare skada eller skada på knät eller ligament genom att skydda den.

R - Vila

Du vet om du drabbats av knäskada om knät är instabilt. R - Vila.
Du vet om du drabbats av knäskada om knät är instabilt. R - Vila.

R - Rest. Den skadade knäet ska vara i vila under de första tre dagarna. Böj inte eller tvinga ditt knä för att flytta. Resten tid behövs för att få tillbaka styrkan i knäna. Efter denna period, är du fri att införa en ny men mjuk knä rörelse. Detta bör vara tillräckligt för en säker och effektiv knä praktiken.

I - Ice. Täck is eller frysta ärter med handduk och lägg det på blåmärken eller svullnad knä. Aldrig sätta isen eller någon frusen sak direkt på huden eftersom detta kan orsaka hudskador.

C - Komprimera

C - Komprimera. Ansök komprimering för knäleden genom att sätta ett bandage runt den. Detta kommer att stödja den skadade knä och hjälpa till att minska svullnad.

E - Elevate. Den skadade knäet bör höjas över ditt hjärtas nivå med ett stöd som långa trasa wrap.

Medan du gör priset, bör du även undvika att göra skadan. Dessa är:

H - Heat

H - Heat. Håll borta från värme så mycket som möjligt, även varmt bad. Detta kommer att göra skadade knä mår sämre.

A - alkohol. Dricka någon alkoholhaltig dryck kan öka svullnad och blödning i den skadade knä.

R - Löpning. Tvinga aldrig dina fötter att springa eller göra någon form av fysisk träning om inte med din läkare är okej.

M - Massage. Aldrig massera skadade knä eftersom detta kan uppmuntra blödning eller svullnad.

Andra sätt

Det är fortfarande bättre att en professionell look efter skadan och initiera de åtgärder som krävs. Du kommer bli ombedd att ta mediciner som smärtstillande eller något som kommer att minska svullnad och inflammation. Sjukgymnastik kan krävas för svåra knäskador. I vissa fall är även kirurgi som krävs för att korrigera knäskada.

Kom ihåg

Kom ihåg, det är alltid bättre att förhindra knäskada än att försöka ta hand om det. Utövar regelbundet hjälper till att förhindra stukning eftersom dina muskler blir starkare för att stödja knälederna. Värmer upp i minst fem minuter är till hjälp. Detta ökar blodflödet till knäet muskler, vilket minskar risken att drabbas av skador.