E2h

Hur ta hand om någon som har haft benmärgstransplantation

Benmärgstransplantation är en medicinsk åtgärd som görs för att hjälpa till att bota en person som lider av leukemi, multipelt myelom, lymfom, svåra fall av olika typer av anemi och andra immunbristsyndrom. Det kan också utföras på någon vars benmärg hade förstörts på grund av cancerbehandling. Färsk benmärg vanligen uppsamlas från höftbenet och även i blodet. Beroende på vilken typ av sjukdom patienten har och vilken typ av benmärgstransplantation förfarande som mottogs kan en patient måste stanna på sjukhuset i flera veckor eller gå hem för att återhämta sig. Nedan finns några av de åtgärder att vidta för att ta hand om någon som hade en benmärgstransplantation.

 • Patienten kommer att vara i ett försvagat tillstånd efter benmärgstransplantation och hennes immunsystem kommer att vara nere. Det är mycket viktigt att patienten stannar i ett rum och ett hus som är fri från damm och saker som kan hysa bakterier och bakterier.
 • Rengör hela huset från topp till botten. Byt gardiner och dammsuga mattan och alla möbler. Rengör och lagra plysch leksaker som är damm samlare. Kör vakuum bokhyllor och sängar för att ta bort damm och kvalster.
 • Förbered en ren och hygienisk sovrum för patienten. Byt sängkläder, lakan och örngott. Använd inte ull, flanell och andra tyger som blöja. Använd bomullspercale för att eliminera ludd.
 • Se till att fönster och dörrar kan stängas tätt för att eliminera samband med insekter, bakterier, bakterier och damm utanför kommer in i huset. Den patient som hade fått en benmärgstransplantation förväntas ha långsam återhämtning i upp till ett år.
 • Be familj och vänner att inte komma och besöka patienten om de lider av förkylning, influensa eller andra säsongsbetonade sjukdomar.
 • Informera familjemedlemmar och vänner att tvätta händerna innan du ser patienten före och efter de äter och efter att de har använt badrummet.
 • Rengör luftfiltren av dina luftkonditioneringsaggregat. Dammpartiklar samlar vanligtvis i luftfiltren och kan överföra in i luftkanalerna och strö runt huset.
 • Be barnen att samarbeta och lämna smutsiga skor ut ur huset. Berätta för dem varför de måste vara mycket ren. Säg åt dem att tvätta sina händer och fötter efter att de har spelat utomhus. Se till att de vaccinationer är uppdaterade. De kan behöva sluta umgås med andra barn eller delta dagvård för att förhindra överföring av sjukdomar som de kan sätta i ditt hem.
 • Om du har husdjur måste man tänka på var att gå ombord dem för tiden. Husdjur bär oftast bakterier och bakterier utifrån. Loppor och andra insekter som kopplade till husdjur "hår kan också föras in i huset och bita patienten.
 • I de flesta fall patienten som återhämtar av benmärgstransplantation måste stanna inne ett sovrum där de flesta dagliga aktiviteter och personlig hygien kan göras. Kontrollera med läkare är en jonisator och / eller luftfuktare är tillrådligt att användas inuti patientens rum eller där patienten stannar under större delen av tiden.
 • Under återhämtning patienten inte får göra alla hushåll knepig som kommer att röra upp damm och andra aktiviteter som kommer att orsaka henne att mingla med en massa människor som shopping. Det är viktigt att hon inte får någon infektion och andra sjukdomar samt kontakt med bakterier och bakterier som kan påverka hennes svaga fortfarande svagt immunförsvar.

Hur ta hand om någon som har haft benmärgstransplantation. Rengör hela huset från topp till botten.
Hur ta hand om någon som har haft benmärgstransplantation. Rengör hela huset från topp till botten.

Vård av någon som återhämtar av benmärgstransplantation är en lång och mödosam uppgift. Underhålla hygieniska förhållanden i och utanför hemmet är ett måste. Samarbete mellan familjemedlemmar och vänner bör också observeras att minimera risken för att patienten bli sjuk i detta skede.