E2h

Hur ta hand om stukningar och stammar

En vrickning skiljer sig från en stam men deras vård och rehabilitering är densamma. En vrickning är en sträcka av en eller flera ligament. Det kan bero på ett slag mot dina leder tvinga den att tränga undan. Du kan knappt göra dina aktiviteter med svår smärta du upplever. En vrickning sväller vanligtvis upp som smärtsamma knölar på kroppen. En stam, å andra sidan, är en skada på en muskel eller sena. Oavsett om du skadar ett ligament eller en muskel, dessa villkor har en gemensam skarp smärta. Ta hand om din vrickning eller stam tar bara fyra enkla steg flesta människor minns i sin akronym RIS:

Hur ta hand om stukningar och stammar. Låta svullnad avtar tar dagar eller veckor.
Hur ta hand om stukningar och stammar. Låta svullnad avtar tar dagar eller veckor.

  • Rest. Håll din vrickning eller stam vilade. Undvik att flytta runt och använda skadade kroppsdelen. Flytta din skada kommer att hindra läkningsprocessen. Om du har en vrickning på nedre delen av kroppen som din fotled, ben, knä eller lår gemensamt - hålla det stillastående! Använd en mini skena för att hålla din vrickning från att flytta eller så kan du slå in den ordentligt med bred gasbinda och inte flytta den när det inte är nödvändigt.
  • Is det. Den kalla temperaturen är känd för att hjälpa inflammerade muskler att avta. Sätt lite is inne i en is pad och tillämpa den på din vrickning eller stam. Se till att du inte överskrider 15 till 20 minuter av kall program eller du kan drabbas av domningar och förfrysning. Du kan fylla ditt badkar eller en hink med vatten och is och dra din skadade fot i det i 15 minuter. Blötläggning i kallt vatten kommer att slappna av dina andra muskler också.
  • Komprimera den! Komprimera dina vrickning och stam är bevisat att minska svullnad snabbt. Inte bara fungerar det att läka inflammation, skulle det hålla skadan på plats också. Använd elastiska bandage, kastar luft och spjälor. för att komprimera din vrickning och stam. Du kan köpa dessa varor på ett apotek eller en medicinsk leverantör.
  • Men Linda inte din skada för hårt för att inte störa din blodflödet. Fråga din läkare hur tight din kompression ska vara. Det är tillrådligt att få professionell rådgivning om du inte vill att dina naglar och fingrar för att bli blå!
  • Höj den. Höjning din stukad eller ansträngd kroppsdel ​​tillåter blodet från nedre delen av kroppen att flöda jämnt genom kroppen och minskar bildningen av blodproppar. Om du sitter ner, lyft benet upp på en annan stol framför dig och förvara det förhöjda så mycket som du kan. Om du ligger ner, stack fast kuddar under foten för att höja den.

Låta svullnad avtar tar dagar eller veckor

Låta svullnad avtar tar dagar eller veckor, beroende på hur allvarlig din vrickning eller stam är. Efter dina muskler slutar svullnad och normalisera kommer din läkare råda dig att ha rehabilitering terapi för att få dina leder arbetar normalt igen. Kom alltid ihåg att följa varje övning din sjukgymnast kommer att lära dig. Din återhämtning beror mer på hur samvetsgrann du är i att lyda din terapeut.