E2h

Hur tar man bort hårt vax

Öronvax är en substans som utsöndras av öronvax körtel

Öronvax är en substans som utsöndras av öronvax körtel, som finns i hörselgången. Det är syftet att skydda hörselgången genom att fånga damm och andra element från att komma in i örat. Vissa människor har en våt typ av öronvax, medan andra har vax som är torr. Våt öronvax är lätt att ta bort eftersom du bara behöver en bomullspinne för att torka bort öronen. Å andra sidan tenderar öronvax som är torr att vara svårare att rengöra eftersom det är fast och ibland flakey och inte vidhäftar till spetsarna av en bomullspinne.

Hur tar man bort hårt vax. Använd öronvax droppar.
Hur tar man bort hårt vax. Använd öronvax droppar.

Om du har svårt öronvax, här är saker du kan göra för att ta bort den från örat.

  • Bevattning. En läkare eller ENT bör vara en för att utföra denna metod. För en sak måste du speciella verktyg för att få detta gjort. I denna metod, kommer lite vatten som har härdat sättas inuti örat, så att vaxet lätt kan avlägsnas stämma en kyrett. Se till att vattnet som används är varm eftersom med kallt vatten kan orsaka dig några yrsel. Försök inte att göra det själv eftersom du inte kan se hur långt ner i hörselgången vaxet ligger.
  • Sug. En läkare bör också vara en att utföra sugning av öronvax. Läkaren kommer att använda bra belysning och någon typ av mikroskop för att kunna se en förstorad bild av hörselgången. En sug skapas för att dra ut det hårda vaxet. En kyrett kan också användas för att hjälpa till bända ut det hårda vaxet.
  • Använd öronvax droppar. Finns öronvax mjukningsmedel som kan köpas som apotek. Vanligtvis är dessa droppar innehåller karbamyl peroxid eller väteperoxid. Natriumdokusat droppar kan också köpas. Alla dessa lösningar är medel som skall sprutas in i örat för att mjuka upp öronvax. Placera några droppar i örat och låt den absorbera i ca tio minuter eller längre. På morgonen bör den uppmjukade vaxet falla naturligt ur örat. Om du föredrar, kan du också använda en bomullspinne för att försöka rengöra resten av örat.
  • Gör dina egna droppar. Vissa människor använder babyolja eller mineralolja för att mjuka upp vaxet. Du kan också göra din egen lösning öronvax. I en liten flaska, placera en halv tesked vinäger, en halv tesked vatten och en tesked väteperoxid. Ge lösningen en god virvel och plats 02:58 droppar vardera per öra.
  • Överväg genomlysning. Genomlysning är en annan metod som används av vissa människor för att ta bort hårt vax. I denna metod ett tänt ljus används och plats nära örat för att skapa ett sug som kommer att dra ut vaxet. Detta är dock mycket svårt att göra så du kanske vill avstå denna behandling alternativet om du inte vill riskera att ställa örat eller hår i brand.


Människor har naturligtvis öronvax att skydda den känsliga hörselgången. Tänk aldrig att försöka bända djupt in i kanalen eftersom du kan skada eller infektion till dina öron. Låt en läkare behandla dina öronproblem och få honom ren vaxet ut om det orsakar dig för mycket obehag.