E2h

Hur undviker pistill tunnel

Den nervsjukdom som heter pistill tunnel påverkar dina händer

Den nervsjukdom som heter pistill tunnel påverkar dina händer, vilket får dem att känna smärta och domningar. Om du är en person som ständigt utför repetitiva handrörelser, t.ex. när du använder en dator för arbete, då du kan vara i fara för att få pistill tunnel. Problemet med pistill tunnel är att du inte märker det direkt, men när du gör, är det oftast i sina sena stadier redan, vilket betyder att du hamnar helt enkelt leva med sjukdomen än att behandla det.

Hur undviker pistill tunnel. Lyssna på din kropp.
Hur undviker pistill tunnel. Lyssna på din kropp.

Om du vill lära dig att undvika denna sjukdom, så allt du behöver göra är att följa dessa enkla tips och du bör kunna göra just det.

  1. Lyssna på din kropp. Din kropp kommer att låta dig veta om det upplever något som faktiskt kommer att påverka dig på ett negativt sätt. Om kroppen upplever smärta, då det är en tydlig indikator på att du måste sätta stopp för vad du gör. När kroppen upplever smärta, betyder det att det är att göra något som du kanske inte vill göra mer av. Som när dina fingrar eller händer börjar bli stel efter att släpa över en rapport i timmar eller arbetar på en hobby som är hand-intensiv, så ska du nog lyssna det som en varning om att dina händer och fingrar behöver tid att återhämta sig och slappna av. Fortsätter med din verksamhet kan orsaka domningar att förvärras.
  2. Variera din aktivitet. Om du gör en viss sak, till exempel att skriva eller något handen intensiv hobby, orsakar dig smärta i händer och fingrar, då är det ett tecken på att du bör sluta exakt vad du gör och försöka göra det på ett annat sätt. När vi säger att stoppa vad du gör, behöver du inte nödvändigtvis undvika verksamheten helt, speciellt om det är ditt levebröd eller jobb att utföra dessa aktiviteter, såsom att skriva. Vad du däremot kan göra är att undvika att helt enkelt göra aktiviteten på exakt samma sätt som du gjorde när du upplevt smärtan. Så istället för att hålla musen eller banka på tangenterna på samma sätt, försöka göra det på ett sätt som får dig att uppleva mindre eller ingen smärta. Ordna din arbetsplats. Placera musen på en annan del av ditt bord. Dessa små variationer kan faktiskt göra stor skillnad i att undvika pistill tunnel.
  3. Ge din kropp tid att slappna av. Ett sätt att du kan undvika pistill tunnel är genom att ge din kropp tillräckligt med tid för att vila och koppla av. Du kan göra detta genom att ta pauser mellan ditt arbete, särskilt på de verk som är mycket repetitiva. Stå upp. Gå runt. Låt dina händer och fingrar för att lossa upp för att undvika muskelspänningar.
  4. Sträck och värma upp. Göra någon form av värma upp övningar och stretching kan hjälpa dig att undvika eventuella muskelspänningar som kan bygga upp på dina händer och fingrar när du gör ditt arbete. Detta bidrar också förbereda dina händer och fingrar för hand-intensiva aktivitet som du är på väg att genomföra.

Att göra dessa saker kommer att hjälpa dig att undvika pistill tunnel, speciellt om du är inblandad i en hel del hand-intensiva verksamheter.