E2h

Hur vet de stora blodkärl i kroppen

Cirkulationssystemet ansvarar för blodflödet i kroppen

Cirkulationssystemet ansvarar för blodflödet i kroppen. Den transporterar syre och näringsämnen till olika delar av dina organ såsom levern, lungorna och hjärnan. Med hjälp av blodkärlen - den komplicerade nätverk av rör inuti kroppen - blod transporteras i hela kroppen.

Det finns tillfällen när blodkärlen blockeras av ämnen som det onda kolesterolet, vilket är mängden av blodflödet begränsas. Detta tvingar hjärtat att pumpa svårare att bränsle och rena kroppen. Ju hårdare hjärtat pumpar, desto fler blod pressar mot väggarna i blodkärlen. Om detta inträffar för en lång tid och blodtrycket förblir hög, sker hypertoni. Således kommer kroppen att kräva piller blodtryck eller blod meds tryck för att sänka trycket. Blodtryck kan också förhindra hjärtinfarkt.

Det finns tre typer av större blodkärl

Hur vet de stora blodkärl i kroppen. Cirkulationssystemet ansvarar för blodflödet i kroppen.
Hur vet de stora blodkärl i kroppen. Cirkulationssystemet ansvarar för blodflödet i kroppen.

Det finns tre typer av större blodkärl. Artärerna bär blod bort från hjärtat. Kapillärerna tillåter utbytet av vatten och näringsämnen mellan blod och vävnader. Kapillärerna är också ansvariga för transporten av blod från artärerna till venerna. Slutligen, venerna är ansvariga för transport av blod från kapillärerna tillbaka till hjärtat.

Artärerna indelas i två typer

Artärerna indelas i två typer. Lungartärerna bär blodet i hjärtat att plocka upp syre i lungorna. Systemiska artärer ansvarar för tillförsel av blod till resten av kroppen. Den största artären i kroppen är aortan. Är den viktigaste systemiska artär börjar aorta i hjärtat och bryter i mindre artärer som skickar blod till artär i hjärnan (brachiocephalic artär), artärer i hjärtat (kranskärlen) och underkroppen.

Ansvarig för transport blod till hjärtat

Ansvarig för transport blod till hjärtat, är venerna grupperade i fyra huvudsakliga typer. Lungvenerna sätta blod rikt på syre till hjärtat. Å andra sidan, de systemiska vener återvänder syreutarmade blod från olika delar av kroppen till hjärtat. Ytliga vener är de på huden. Djupa venerna finns djupt i muskelvävnad och finns vanligen med en partner artär som hjärtats vener och artärer.

Det finns tre typer av större blodkärl. Artärerna indelas i två typer.
Det finns tre typer av större blodkärl. Artärerna indelas i två typer.

Ibland, när vi får sårad i armen till exempel, de ytliga venerna i området är skador och blod strömmar ut ur kroppen. Vår kropp skapar en blodpropp runt såret för att förhindra ytterligare blod från att gå ut. Detta är kroppens sätt att läka sig själv. Det finns också fall när mycket små blodkärl sprack i ögat, etc. I fallet med den gemensamma smärtfri blodfläcken i ögat, de blödande resultat från en paus i ett litet blodkärl i den vita delen av ögat.

Beläget i vävnader i kroppen

Beläget i vävnader i kroppen, kapillärerna är mycket små rör 5 till 10 mikrometer i diameter, som överför blod från artärerna till venerna. Deras väggar är tunna och består av ett enda lager av överlappande platta celler som kallas endotel. Kapillärerna är också ansvariga för utbytet av kemikalier såsom koldioxid, avfall, syre och näringsämnen som skall användas eller bortskaffas i kroppen.

Sammanfattningsvis, blodkärlen spelar en viktig roll i driften av kroppen. Bortsett från att upprätthålla blodflödet i kroppen, blodkärlen spelar också en roll att distribuera näringsämnen till alla delar av kroppen och spola ut gifter och avfall.