E2h

Hur vet och kontrollera livskraft

Öva Pranayama

En varelse har fyra divisioner - materiella kroppen, livskraft (Prana), sinne och själ (Atman). Faktum är att dessa fyra är en. Den finare delen av kroppen är Prana, subtila del av Prana är sinne och subtila delen av sinnet är Atman. Bara kroppen är synlig och förstörbara, Prana, sinne och Atman är osynliga, oförstörbara, eviga och gudomliga.

Kroppen med dess celler och organ förblir aktiv och levande för flödet av vätskor i hela kroppen. Flödet av vätskor pågår oförtrutet att det finns ett liv-kraft (Prana) som flyter genom hela kroppen. Detta flöde av Prana känns lätt av inandning och utandning av luft över näsborrarna. Flöde av luft är inte Prana men flödet av Prana flyttar luften över näsborrarna samt vätskor i hela kroppen.

Hur vet och kontrollera livskraft. Välj hållning.
Hur vet och kontrollera livskraft. Välj hållning.

Den finare delen av Prana är sinne. Så sinne har kontroll över Prana och så över kroppen. Till exempel när sinnet tänker göra något, både kropp och Prana gå snabbare att göra det. När sinnet vill ta en paus, både kropp och Prana sakta ner och ta en paus.

Men vi kan se att även om vi tar vila och sova, flyttar andetag som vanligt. Så Prana flyttar och energiförsörjning runt obevekligt runt. Från födseln till döden denna Prana fungerar. Inte bara i nuvarande födseln men i oräkneliga tidigare födslar även denna Prana arbetade oavbrutet. Så det behöver lite vila då och då. Som i sömn vi ge vila till trötta kropp och efter vi vakna får vi en fräsch och energisk kropp, så genom att ge resten till Prana, skall vi känner uppdateras och oerhört energisk. Med detta vill vi kontrollera och bevara Prana.

  1. Välj hållning. Välja först antingen sittande (Padmasana) eller sovställning (Sabasana). Sabasana är bättre. För denna lögn på en mjuk och plan yta genom att sprida en filt på golvet. Händer och ben ska sträckas med ansiktet uppåt och slutna ögon.
  2. Slappna av kroppen helt. Från toppen av fingrarna i händer och ben, flytta ditt sinne uppåt över chakran eller leder, tror att du är helt avslappnad. Genom detta förblir vandrande sinnet också inuti kroppen.
  3. Håll ditt sinne på förflyttning av luft över näsborrarna. Eftersom kroppen är i vila, saktar ämnesomsättningen i kroppen ner och så inandning och utandning går på mycket långsamt. Eftersom sinnet hålls på Prana och sedan förflyttning av Prana har avtagit på grund vilar på kroppen saktar allting (dvs kropp, Prana och själ) ner och komma till en punkt. Denna förening av kropp, Prana och själ är Pranayama. Kropp, Prana och själ är ett och samma och så de måste komma till förening.
  4. Uppnå Dhyana. När en utövare stannar i det läget i minst femton minuter, fortsätter han djupt koncentration av sinnet som kallas meditation (Dhyana). Men i Pranayama, blir en utvilad och laddad med energi. Så du kan styra över kroppen och därmed över den materiella världen.

Öva pranayama. Slappna av kroppen helt.
Öva pranayama. Slappna av kroppen helt.

Denna metod med vilken Prana ges vila kallas Pranayama. Det är en del av yoga. Det finns redan olika metoder för Pranayama praktiseras hela världen. Men du bör inte göra det Pranayama med vilken andetag hålls med våld. Inandning och utandning bör gå på utan avbrott. I kroppen ämnesomsättning i celler pågår kontinuerligt och så den koldioxid som genereras i celler bör lämna kroppen omedelbart genom utandning. För att göra sann och korrekt Pranayama, bör du komma ihåg och följa stegen som beskrivs ovan.