E2h

Hur vet symtom och behandling för livmoderhalscancer

Livmoderhalsen är halsen på en kvinnas livmoder som sträcker sig till den övre änden av slidan. Cancer i livmoderhalsen kan utvecklas i slemhinnan i livmoderhalsen och oftast fortskrider över tid. Livmoderhalscancer är den näst vanligaste cancerformen i världen efter bröstcancer och en av de främsta orsakerna till cancer-relaterade dödsfall.

Humant papillomvirus (HPV)-infektion är den största orsaken till livmoderhalscancer. Det finns mer än 100 typer av HPV, men bara ett fåtal kan sätta dig i riskzonen för livmoderhalscancer. HPV kan ledas genom hud-mot-hud eller sexuell kontakt. Genetiska anslutningar har redovisats för olika cancerformer, inklusive livmoderhalscancer. Kvinnor som har första graden biologiska släktingar med livmoderhalscancer är 2 till 3 gånger risk att utveckla livmoderhalscancer. Döttrar till kvinnor som använt Dietylstilbestrol att förhindra missfall är också mer sårbara för livmoderhalscancer.

Livmoderhalscancer orsakar varken smärta eller andra symptom i ett tidigt skede. Ovanliga flytningar och blödningar är oftast de första symtomen på sjukdomen. Den normala vaginala vätskan är vanligen mjölkvit eller klar och varierar beroende på menstruation och ägglossning cykel. En ökning av utsläpp, onormal konsistens eller lukt av vätskan anses ovanlig och onormal. Onormal vaginal blödning eller menorragi kan innebära kraftig blödning eller oregelbunden intervall menstruationer. Menorragi kan hända under perioder, efter samlag eller efter klimakteriet.

Hur vet symtom och behandling för livmoderhalscancer. Kirurgi.
Hur vet symtom och behandling för livmoderhalscancer. Kirurgi.

Om cancern har spridit sig till närliggande vävnader eller i senare stadier av livmoderhalscancer, kan skarpa och tråkig smärtor upplevas i bäckenområdet. Smärtsam urinering, samlag och blod i urinen kan också upplevas. Liksom i andra cancerformer, ihållande trötthet, illamående och kräkningar, viktminskning och aptit också utgöra till livmoderhalscancer symptom.

Behandling av cervikal cancer kan vara en kombination av följande:

  1. Kirurgi. Behandling av kirurgi utförs genom radikal hysterektomi eller avlägsnande av livmodern, äggstockarna, lymfkörtlar, kanaler lymfa, del av eller hela slidan, och äggledarna. Radikal hysterektomi görs för tidigare skede livmoderhalscancer.
  2. Strålbehandling. Hög energi röntgenstrålar används för att döda och krympa cancerceller. Strålbehandling kan vara extern (extern strålbehandling eller EBRT) eller intern (inre strålbehandling). I EBRT är bäckenet riktad med strålning från flera positioner. Daglig behandling ges under ca 4 till 6 veckor till en patient med cervikalcancer. Intern strålbehandling, ofta kallad brachyterapi, använder ett radioaktivt material som placeras direkt i livmoderhalsen. Detta förfarande ger strålningen direkt till livmoderhalsen därmed minimera effekterna på andra organ.
  3. Kemoterapi. I kemoterapi, är giftiga droger som används för att förstöra cancerceller och är vanligtvis administreras intravenöst eller genom munnen. Den mest använda är cisplatin och kan användas tillsammans med andra cytostatika. Cytostatika används också vid avancerad livmoderhalscancer eller om cancern har återkommit efter strålbehandling.

När det gäller hälsa är förebyggande alltid bättre än att bota

När det gäller hälsa är förebyggande alltid bättre än att bota. Strålbehandling.
När det gäller hälsa är förebyggande alltid bättre än att bota. Strålbehandling.

När det gäller hälsa är förebyggande alltid bättre än att bota. Eftersom humant papillomvirus (HPV) oftast orsakar denna typ av cancer, kan en HPV-vaccin vara effektivt mot de riskfyllda typer av HPV som orsakar livmoderhalscancer. Regelbunden bäcken examen och cellprov rekommenderas för kvinnor äldre än 18, eller under 18 år och sexuellt aktiva.

Livmoderhalscancer symptom härma ofta andra sjukdomar eller krämpor

Livmoderhalscancer symptom härma ofta andra sjukdomar eller krämpor. I fallet med bäckensmärta, kan detta symptom också associeras med äggstockscancer. Om du upplever något av symptomen av livmoderhalscancer, bör du omedelbart söka läkare och få en komplett gynekologisk undersökning. Cancer i livmoderhalsen är botas om upptäcks och behandlas tidigt. Den femåriga relativa överlevnaden av livmoderhalscancer är hög jämfört med överlevnaden för hjärncancer, magcancer och levercancer.