E2h

Lär dig mer om rosacea symtom och behandling

Upptäck orsaker och tecken på rosacea hudsjukdom

Ingen vill få en dålig finne i ansiktet. När vi ur tonåren, ser vi fram emot att ha betydligt färre framträdande eller fula fläckar och röda märken på våra ansikten. Men ungefär 14 miljoner européer lider av en hudsjukdom som tvingar oss att se över de obehagligt självmedvetna tonåringar känslor som våra ansikten bryta ut i röda utslag, gupp och pustler. Namnet på denna hud sjukdom rosacea.

Här är hur man behandlar det.

 1. Orsaker. Rosacea uppträder oftare hos kvinnor än män. Ofta missförstådda och fel diagnos, kan det likna andra hudåkommor (som akne) eller betraktas som en konsekvens av mycket drickande. I sanning, har rosacea ingenting att göra med akne, och även dricka kan förvärra symtomen av sjukdomen, är alkohol inte orsaken. Emellertid forskarna fortfarande förbryllad den exakta karaktären av sjukdomen. Studier pekar på flera möjliga bakomliggande orsaker, allt från en vaskulär tillstånd till gastrointestinala bakterier, sol eller ens kvalster som lever i hårsäckarna. De flesta forskare hävdar att ärftlighet spelar en roll i förvärvet av hudens kondition.
 2. Tecken. Rosacea kan yttra sig på olika sätt. Även kvinnliga drabbade är fler än män, män är troligare att ställa de mest allvarliga tecken på sjukdomen. Här är några symtom:
  • Du spola ofta röd i ansiktet.
  • Ditt ansikte utvecklar irriterade fläckar av röd hud.
  • Du har små röda bulor (som finnar) runt ansiktet.
  • Små blodkärl visas på eller runt näsan eller på kinderna.
  • Din näsa är röd och inflammerad, kanske svullen runt spetsen.
 3. Söka vård. Även om det naturligtvis förekommer i vågor och cykler, blir obehandlad rosacea gradvis sämre. Om du misstänker att du kan ha det, eller om du redan har fått diagnosen men inte följa behandlingsregimen din läkare ordinerat, är nu en bra tid att engagera sig i behandlingen av din hudsjukdom. Här är några rosacea behandling alternativ:
  • Antibiotika. Antibiotisk salva och piller som tetracykliner är vanliga behandlingar för rosacea. Salva är i allmänhet den första recept, men piller och salva former ordineras ofta tillsammans för att rensa inflammationen. Dessa läkemedel används främst för sina anti-inflammatoriska egenskaper.
  • Starkare mediciner. När en uppblossande av rosacea är särskilt obehagligt, kan läkare ordinera ett läkemedel som kallas Isotretinoin. Ofta ordineras vid svår akne också, orsakar denna drog faktiskt talgkörtlar i ansiktet att växa mindre. Effekterna av läkemedlet kan vara ganska dramatisk, men tyvärr så kan biverkningar, varför läkare ordinera läkemedlet endast under svåra förhållanden, och först efter mindre farliga metoder har misslyckats.
  • Kirurgiska metoder. Annat hud behandlingsalternativ är operation. Med laserkirurgi, kan läkarna minska synligheten av blodkärl och rodnad i ansiktet. Det kan verka kontraproduktivt intuitivt, men lasrar används för att orsaka avsiktlig skada kapillärerna, som triggar kroppens försvarsmekanismer och minskar uppkomsten av inflammation.

   Dessutom kan lasrar minska ansamlingen av röda vävnad på näsan, ett vanligt symptom på avancerad rosacea.

 4. Saker du kan göra för att klara.
  • Håll en dagbok. Du får inte tro att hålla koll på dina dagliga aktiviteter är en viktig del av behandling av rosacea, speciellt när du inte upplever några symtom på tiden. Men det finns en hel del ämnen, miljöfaktorer och aktiviteter som misstänks utlösare av rosacea utbrott och andra hudproblem hos människor, dagbok hjälper dig att identifiera möjliga triggers i ditt liv och undvika dem i framtiden. Vanligen misstänks utlösande faktorer stress, alkohol, vissa mediciner, varma drycker och livsmedel (och värme i allmänhet), kryddig mat och exponering för sol. Alkohol och solexponering är sådana gemensamma provokers att läkare rekommenderar alla patienter undvika dem så mycket som möjligt.
  • Hygien. Vår hygien kan ibland leda till utbrott också. Precis som du bör minska din alkoholkonsumtion, se till att dina ansiktsigenkänning rengöringsmedel inte innehåller alkohol. Använd endast noncomedogenic produkter för att undvika igensättning dina porer. Använd solkräm och klädesplagg för att skydda ansiktet från solen. Slutligen, rör inte ditt ansikte mycket, och definitivt inte skrapa eller gnugga den råa.
  • Stöd. Om du lider av rosacea, kan du börja känna dig mer självmedveten än du gjorde som tonåring med akne. De känslor av förlägenhet leder ofta till en lägre självkänsla och ibland till depression. Det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam. Din läkare kan hjälpa dig att hitta stöd i lokala eller online samhällen patienter.

Lär dig mer om rosacea symtom och behandling. Saker du kan göra för att klara.
Lär dig mer om rosacea symtom och behandling. Saker du kan göra för att klara.

Rosacea behöver inte komma i vägen för ditt liv. Bara titta på några av de berömda personligheter som har haft det - Bill Clinton, prinsessan Diana, Rembrandt (mycket troligt) och JP Morgan, för att nämna några. Klart du är i gott sällskap. Så vara aggressiva i att konfrontera ditt tillstånd! På lång sikt kommer rosacea inte få bättre på egen hand, det kommer sannolikt att bli värre utan behandling. Genom en kombination av medicinsk behandling och personlig omvårdnad, kan du minska inflammationen till en forgettable, märks nivå. Boka en tid med en hudläkare för att börja din behandling av rosacea.