E2h

Styra fett i kosten för att rensa upp artärer: sunda kostvanor

Lär dig hur du sänka din risk för hjärtsjukdom med låg fetthalt, lågt kolesterol diet

Även om alla verkar mer rädd av risken att få cancer är det hjärtsjukdom som är den vanligaste dödsorsaken för både män och kvinnor i detta land. En av de viktigaste riskfaktorerna för hjärtsjukdom är en förhöjd blodkolesterol nivå. Detta beror kolesterol och fett fäster vid väggarna i kranskärlen (en process känd som ateroskleros), förträngning dem och reducera flödet av blod och näringsämnen till hjärtat. Det är viktigt att veta hur man städa upp dina artärer genom att kontrollera fett i kosten, något få människor gör, trots att det är så enkelt att lära sig.

Angina, eller smärtor i bröstet, händer när minskat blodflöde svälter hjärtat av syre. Om blodtillförseln är helt avskuren, kommer du att uppleva en hjärtattack. Likaså om förträngda kärl avskurna blodtillförseln till hjärnan, kommer du att uppleva en stroke. Här är några saker du bör veta om hur du kan städa upp dina artärer genom att kontrollera fett och kolesterol i kosten:

Styra fett i kosten för att rensa upp artärer: sunda kostvanor. Kolesterol transporteras i blodet genom lipoproteiner.
Styra fett i kosten för att rensa upp artärer: sunda kostvanor. Kolesterol transporteras i blodet genom lipoproteiner.

  1. Kolesterol finns naturligt i många olika delar av kroppen och är något som kroppen använder för att producera gallsyror, hormoner och vitamin D. Kroppen kräver endast en liten mängd kolesterol för att utföra dessa funktioner, extra får deponeras i artärerna.
  2. Kolesterol transporteras i blodet genom lipoproteiner. Eftersom kolesterol är en fet, vaxartad substans, inte blanda det inte med blod (som är vatten-baserat). Sålunda är kolesterol görs i levern i kombination med ett protein för att göra lipoproteiner som bär fett runt kroppen. Det finns två typer av lipoproteiner, som har blivit allmänt känd som "dåliga" och "goda" kolesterolet.
  3. Low-density lipoprotein (LDL), känd som "onda" kolesterolet, bär de flesta av kolesterol i blodet, och är också den främsta källan till inlåningen i kranskärlen. Ju högre LDL-kolesterol i blodet, desto större är risken för hjärtsjukdom. Behandling för att minska kolesterol fokuserar på att minska LDL komponenten i blodet.
  4. High-density lipoprotein (HDL), känd som "goda" kolesterolet, bär LDL-kolesterol tillbaka till levern där det kan elimineras. Att ha en hög HDL-nivå hjälper till att förhindra kolesterol uppbyggd i artärerna.


Du har ingen kontroll över vissa riskfaktorer för koronar hjärtsjukdom, inklusive ålder (45 år eller äldre för män och 55 år eller äldre för kvinnor). Men du har kontroll över många andra livsstilsfrågor, däribland kost, din vikt, motion, rökning och kontroll av diabetes. Om du har fått en diagnos av högt kolesterol, kan du hjälpa till att städa upp dina artärer genom att kontrollera fett i din kost med låg fetthalt låg kolesterolhalt kost. Du kommer att behöva ta hänsyn till flera olika typer av fett i din kost:

  1. Mättat fett: Mättat fett höjer din LDL kolesterol mer än något annat i kosten. Studier har visat att både män och kvinnor i olika åldrar och etnicitet kommer att sänka kost mättat fett minskar kolesterolhalten i blodet. Mättat fett är en typ av fett finns mest i livsmedel som kommer från djur Tänk på fett på en biff och du har en god visuell för mättat fett. (Mättat fett är nära en fast substans vid rumstemperatur.) En annan faktor som kan bidra till unhealthfulness av mättat fett är oxidationen som sker under kokningen
  2. Transfett: Medan både mättade och transfetter ökar nivåerna av LDL-kolesterol i blodet, transfetter också sänker nivåerna av HDL-kolesterol. Transfett är fett som har hydrerats, vilket innebär att den kemiska strukturen hos en omättad fett ändras genom tillsats väteatomer för att göra fettet mer mättade. Transfett är den typ av fett som finns i margarin. Eftersom transfett ökar hållbarheten, är det också hittas i bearbetade livsmedel.
  3. Kolesterol: Kolesterol kommer endast från animaliska produkter såsom kött, ägg, mejeriprodukter, fågel och skaldjur. Orgel kött såsom hjärna och lever har särskilt höga nivåer av kolesterol.

Lär dig hur du sänka din risk för hjärtsjukdom med låg fetthalt, lågt kolesterol diet. Low-density lipoprotein (LDL).
Lär dig hur du sänka din risk för hjärtsjukdom med låg fetthalt, lågt kolesterol diet. Low-density lipoprotein (LDL).

Kort sagt, upprätthålla sunda matvanor, öka din konsumtion av färsk frukt och grönsaker och minska din konsumtion av mättade fetter, animaliska produkter och tillverkade livsmedel, särskilt de gjort med hydrerade oljor. Om livsstilsförändringar och kontrollera fett i kosten är inte tillräckligt för att sänka kolesterolhalten i blodet, kan du sätta på en drog regim.