E2h

Ta reda på om du bör testas för homocystein

Homocystein är en svavel lager aminosyra produceras som kroppen smälter proteinet. Testet för homocystein är också känd som plasma totalt homocystein, och det är ett screeningtest för människor i riskzonen för hjärtinfarkt, stroke och perifer kärlsjukdom: Studier har visat att höga nivåer av homocystein i blodet (hyperhomocysteinemi) är kopplade till större risk för dessa sjukdomar.

Ta reda på om du bör testas för homocystein. En kost rik på vitamin b-6.
Ta reda på om du bör testas för homocystein. En kost rik på vitamin b-6.

Homocystein gör kolesterol att byta till oxiderat low-density lipoprotein (LDL), det dåliga kolesterolet, som skadar blodkärlen. Höga homocysteinvärden kan också orsaka blodet att koagulera lättare än normalt, vilket skulle öka risken för blockeringar (stroke). Homocystein har också varit knuten till andra sjukdomar, inklusive Alzheimers sjukdom, graviditet problem, och vissa cancerformer. Gravida kvinnor med höga nivåer av homocystein har en ökad risk att få barn med neuralrörsdefekter och andra medfödda defekter.

Huruvida att testa homocystein är en fråga om mycket kontroverser. Här är några punkter att tänka på när du avgöra om du bör testas för homocystein:

  1. European Heart Association har inte fastställt ett direkt förhållande mellan homocystein och hjärtinfarkt. AHA gör tyder på att för de människor med en familjehistoria av hjärt-kärlsjukdom, men ingen av de riskfaktorer själva (dvs högt blodtryck, fetma, diabetes, rökning, högt kolesterolvärde eller brist på motion) kan screening vara användbara.
  2. Tester för homocystein ofta beställs som en del av en hjärt riskbedömning eller efter en hjärtinfarkt eller stroke. Tester har också beställas om en läkare misstänker en B-vitamin/folate brist eller när ett barn visar symtom på homocystinuri, en ärftlig metabolisk fel som orsakas av en defekt enzym (cystationin syntetas) som behövs för att smälta aminosyran, metionin. (Dessa tester är en del av nyfödda visningar i vissa stater.)
  3. Höga homocysteinvärden ökar risken för komplikationer från typ 2-diabetes avsevärt.
  4. Höga homocysteinvärden har kopplats till en ökad risk för benskörhet hos äldre.
  5. Om du gör testet positivt för höga nivåer av homocystein kan tester för urin och blodkoncentrationer tas 2-3 gånger per år för att avgöra behandlingen.
  6. En kost rik på vitamin B-6, B-12 och folsyra minskar homocystein. Vissa livsmedel som innehåller höga halter av folsyra är gröna bladgrönsaker och spannmålsprodukter berikade med folsyra. Du hittar en detaljerad lista över livsmedel med hög folat innehåll här .
  7. Vitamin B-6, B-12 och folsyra finns också i tillägg form. Eftersom de äldre tenderar att vara brist på vitamin B-12 (förmåga att absorbera vitamin från tunntarmen avtar med åldern), skulle de dra nytta av tillskott.
  8. Sköldkörtelhormon, njursjukdom, psoriasis och vissa läkemedel kan orsaka höga homocysteinvärden.